1 min. čitanja

Ministarstvo odlučuje o ponovnom uzgoju bijele ribe i školjkaša na Pagu

Ministarstvo odlučuje o ponovnom uzgoju bijele ribe i školjkaša na Pagu
Foto: Wikimedia/Zeleni servis

Radi se o uvali Dinjiška na južnoj strani otoka gdje investitor želi ponovno pokrenuti uzgajalište koje je tamo već postojalo.

Planira uzgoj 30 tona godišnje brancina i podlanice te 20 tona dagnji, a Ministarstvo treba procijeniti utjecaj zahvata na okoliš.

U uvali Dinjiška, uzgoj ribe i školjkaša se vrši još od 2005. godine kada je uzgajalište bilo na površini od 5 tisuća metara kvadratnih da bi 2007. godine bilo prošireno na 10 tisuća kvadrata.

Uzgojno polje bilo bi kvadratnog oblika, površine 1 ha, udaljeno 50 metara od obale. Unutar uzgajališta planirano je 8 kaveza za uzgoj bijele ribe, dimenzija 8 x 8 metara, a uz rub koncesijskog polja postavljanje linija za uzgoj školjaka koje će biti 5 m razmaknute jedna od druge. Logistička infrastruktura za rad planiranog uzgajališta ribe i školjkaša (kontejner u kojem se drži hrana i oprema za uzgoj i izlov ribe te ostali alati) je postojeća i nalazi se na lokaciji jugozapadnog dijela obale, nasuprot tvrđave Fortica. Tvrtka posjeduje kombi hladnjaču, kojom se izlovljena riba i školjkaši prevoze u Zadar do objekta s hladnjačom koja se koristi jer vlasnik uzgajališta, zbog nedostataka infrastrukture za opskrbu strujom i vodom na lokaciji Fortica, nije mogao do sada izgraditi objekt koji bi služio za sortiranje i skladištenje ribe. Dva plovila su na privezu na sidrištu u luci Fortica, a tijekom rada se sidre na privezištu unutar uzgojnih polja, a jedno je privezište planirano Idejnim projektom i unutar obuhvata planiranog uzgojnog polja. Na ribogojilištu radi jedan ronilac i tri zaposlena radnika, a tvrtka planira ove godine zaposliti još dva radnika.

U elaboratu, koji potpisuje Zeleni servis iz Splita, se navodi da se ne očekuju značajni utjecaji na okoliš, a s obzirom da je uzgajalište već postojalo, može se očekivati da će Ministarstvo dati zeleno svjetlo za ponovnu aktivaciju, prenosi 057info.

J.T.  

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.