Ministarstvo o kaosu ispred splitske luke: "Ništa ne može osloboditi zapovjednika ili posadu od propusta!"

SPLIT - Tema kaosa u splitskoj luci, zbog koje su zabrinuti pomorski kapetani, ali i dio nautičara, bila je dovoljna da pošaljemo upit Upravi sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Stigao je i odgovor u kojem jasno podsjećaju sve sudionike pomorskog prometa da nisu izuzeti zakonima koji reguliraju sigurnu plovidbu na moru.

Nakon što smo objavili članak u kojem kapetan Jadrolinijinog trajekta ozbiljno upozorava na kontinuirana kršenja pomorskih propisa prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz Luke Split, stiglo je još upita u našu redakciju, pa i potvrda kaotične situacije u splitskoj luci, posebno petkom, kada nastupa smjena nautičara u charteru.

Svaki plovni objekt dužan je u svakom trenutku savjesno izviđati pomorski promet

Odgovor iz Ministarstva mora, prenosimo u cijelosti:

- Poštovani, slijedom vašeg upita vezano uz sigurnost plovidbe, ističemo kako se pomorski promet u splitskoj gradskoj luci i splitskom akvatoriju, kao i cijelim područjem nadzora sigurnosti plovidbe hrvatskim dijelom Jadrana regulira temeljem Pomorskog zakonika, u skladu s međunarodnim pravilima o izbjegavanju sudara na moru i odredbama Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, kao i načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom (NN 79/13, 140/14, 57/15).

Temeljem navedenih akata svaki plovni objekt (neovisno o vrsti, kategoriji, tipu, namjeni ili dužini, što se odnosi i na zapovjednika/voditelja plovnog objekta), dužan je u svakom trenutku savjesno izviđati pomorski promet radi procjene situacije na moru i rizika od sudara te se kretati sigurnosnom brzinom, kako bi se moglo pravovremeno poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju izbjegavanja sudara. Ništa što je propisano pravilima o izbjegavanju sudara na moru ne može osloboditi plovni objekt, vlasnika i/ili zapovjednika, kao niti posadu od posljedica bilo kakva propusta u primjeni istih.

Foto: Čitateljica

Potrebno je istaknuti kako uz redovan nadzor sigurnosti pomorskog prometa, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u djelokrugu Uprave sigurnosti plovidbe te unutar nadležnosti svih lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava, a u cilju osiguravanja sigurnosti plovidbe organizira i provodi preventivne, koordinirane aktivnosti pojačanog nadzora pomorskog prometa u sklopu akcije „Sigurne plovidbe“.

Periodičkim provođenjem ovih aktivnosti u vremenu najviše gustoće pomorskog prometa Jadranom, Ministarstvo prema svim sudionicima djeluje preventivno, ukazujući na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa i njihovo odgovorno ponašanje, s ciljem smanjenja broja pomorskih nesreća, a samim time i štetnih posljedica za ljudske živote, plovila, imovinu, kao i očuvanje mora i morskog okoliša od onečišćenja - stoji u odgovoru Ministarstva mora.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Kapetan Jadrolinijinog trajekta upozorava na potpuni kaos na moru: “Kad netko pogine, tek tad će se nešto promijeniti!”
Kad bismo pitali danas pomorske kapetane s iskustvom što bi promijenili u svom životu, većina bi u glas odgovorila: “baš ništa”. No kad ih pitate što bi danas promijenili u pomorskom prometu, jednako jednoglasno bi kazali “vikend-kapetane”. Sigurnost je očito postala golemi problem i samo korak od t…
FOTO Uobičajen petak ispred splitske luke na rubu je tragedije: “Jedrilica siječe put trajektu!”
Prije dva tjedna pisali smo o kapetanu Jadrolinijinog trajekta koji je upozorio na problem o kojem se u javnosti gotovo uopće ne priča. Potpuni kaos na moru te nemar i neznanje vikend-nautičara o pravilima i sigurnosti plovidbe posebno je izražen ispred splitske luke. Današnji primjer potvrđ…