1 min. čitanja

Ministarstvo mora u Egiptu pristupilo Memorandumu o razumijevanju o nadzoru država luka na području Sredozemlja

Ministarstvo mora u Egiptu pristupilo Memorandumu o razumijevanju o nadzoru država luka na području Sredozemlja
Foto: MMPI

ALEKSANDRIJA - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pristupilo je u srijedu, 18. listopada 2023. godine Memorandumu o razumijevanju o nadzoru država luka na području Sredozemnog mora na svečanosti koja je održana u Aleksandriji na sastanku komiteta Med MOU.
 
Memorandum je, prema primjeru Pariškog memorandum o razumijevanju o nadzoru države luke (Paris MoU), osnovan 1997. godine, a njegove članice su Alžir, Maroko, Tunis, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Turska, Cipar i Malta te od danas i Hrvatska.

Foto: MMPI

Cilj navedene inicijative je uspostava harmoniziranog načina obavljanja nadzora države luke na području čitavog Sredozemnog mora čime bi se ostvarili preduvjeti za uspostavu visokih standarda rada u području pomorske sigurnosti i zaštite mora od onečišćenja, čemu bi značajno doprinijelo iskustvo i znanje država članica Europske unije. Europska unija u tom smislu, putem preporuke u prijedlogu Direktive o nadzoru države luke, ohrabruje zemlje članice da postanu članice Memoranduma kako bi pomogle pri uspostavi viših standarda pri kontroli brodova na Sredozemlju.
 
S obzirom da je uspostava standardiziranog sustava nadzora države luke globalno prihvaćena kao jedan od glavnih preduvjeta sigurnosti na moru i zaštiti mora od onečišćenja, a definirana je kao prioritet međunarodne pomorske organizacije i Europske unije, ojačavanje rada MED Mou u interesu je Republike Hrvatske i Europske unije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.