2 min. čitanja

Ministarstvo mora: "Potonuli katamaran kod Drvenika Velog predstavlja opasnost za plovidbu"

Ministarstvo mora: "Potonuli katamaran kod Drvenika Velog predstavlja opasnost za plovidbu"
Foto: MMPI

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavili su detalje havarije kod Drvenika Velog od 4. lipnja, kad je opožareno plovilo i potonulo.

Službenici Lučke kapetanije Split su 4. lipnja u 13.32 sati zaprimili dojavu MRCC Rijeka o požaru na brodici kraj Krknjaša, Drvenik Veli, slijedom čega su isplovili prema dojavljenome mjestu pomorske nesreće.

Iz MRCC Rijeka na poziciju ove pomorske nesreće angažirano je Dobrovoljno vatrogasno društvo DVD Kaštela, čiji pripadnici su na požarište isplovili vatrogasnom brodicom, a o događaju je obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije Split.

Dolaskom na poziciju službenici LK Split javili su prema Središnjici da među deset brodolomaca sa opožarene brodice nema stradalih niti ozlijeđenih, kao niti onečišćenja mora i morskog okoliša.

Službenici splitske Kapetanije u okviru očevidnih radnji utvrdili su da je brodicu tipa dvotrupne jedrilice imena „Gray Goose II“, duljine 13,96 metara, zastave Hrvatska te u vlasništvu hrvatske charter tvrtke zahvatio požar zbog trenutno nepoznatog uzroka.

Odmah po izbijanju požara putnici i članovi posade evakuirani su na brodice, koje su sidrile u blizini. Od deset spašenih brodolomaca osam je putnika, svi državljani Republike Francuske i dva člana posade, državljani Republike Hrvatske.

Temeljem izjave posade opožarene jedrilice u trenutku izbijanja požara u dva brodska spremnika preostalo je oko 700 litara pogonskog goriva tipa diesel, a jedrilica je od posljedica požara u 15.05 sati u potpunosti potonula. Mjesto potonuća osigurali su pripadnici DVD Kaštela plutajućim upijajućim branama, kojima su prikupili isteklo pogonsko gorivo.

Brodolomci su nakon davanja izjava službenicima LK Split prevezeni u Trogir, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavlja se u suradnji s policijskim službenicima. Lučka kapetanija Split regulirat će prema vlasniku daljnje postupanje s potonulom olupinom.

Budući da je opožarena jedrilica potonula na 10 metara dubine predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa, stoga se putem Obalne radio postaje ORP Split-radio upućuje radiooglas prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, do prestanka opasnosti, odnosno, uklanjanja olupine.

U cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda na moru, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, kao i rekreativce te kupače da se prije izlaska na more informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka na moru, kao i da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru pridržavaju sigurnosnih standarda.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.