2 min. čitanja

Ministarstvo mora podržalo inicijativu Sindikata pomoraca za nabavu cjepiva protiv žute groznice

Ministarstvo mora podržalo inicijativu Sindikata pomoraca za nabavu cjepiva protiv žute groznice
Foto: Pixabay

Već neko vrijeme u Hrvatskoj nema cjepiva protiv žute groznice. U Sindikatu pomoraca Hrvatske kažu da svakim danom primaju veliki broj upita i upozorenja pomoraca o nedostatku istog, te su pomorci prisiljeni o svom trošku putovati u susjedne zemlje poput Mađarske, Italije i Srbije kako bi dobili dozu koja im je neophodna za odlazak u endemska područja za žutu groznicu.

Nedostatak cjepiva najviše pogađa mlade pomorce koji traže svoje mjesto na međunarodnom tržištu rada, a koji do sada nisu cijepljeni. Ovo cjepivo je uvjet za putovanje i ukrcaj na brod. Osim onih mladih pomoraca koji su prisiljeni putovati o svom trošku u druge države, postoji i određeni broj koji čekaju dostupnost istog isključivo u RH. Za to vrijeme pomorci iz drugih država preuzimaju njihova radna mjesta, te se radi šteta našim sadašnjim i budućim pomorcima.

– S obzirom da se ovo cjepivo smatra  jednim od najuspješnijih cjepiva koja su ikad razvijena, a u isto vrijeme je jedno od jeftinijih na tržištu, željeli bismo saznati razloge nedostatka istog, stoji u dopisu upućenom Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Slijedom svega navedenog, i iz konteksta ˝pomorske zemlje˝, tražimo žurnu nabavu cjepiva protiv žute groznice, a s ciljem zaštite statusa naših pomoraca na međunarodnom tržištu rada koji je u ovom trenutku, zbog gore navedenih razloga, ugrožen – poručuju iz ovog Sindikata.

U međuvremenu, dopis Ministarstvu zdravstva poslao je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Siniša Orlić.

Poručio je da “još jedanput ukazuje na nužnost žurne nabavke odgovarajućeg cjepiva, s obzirom da većina hrvatskih pomoraca svoje karijere ostvaruju na zahtjevnom svjetskom tržištu rada”.

– Upravo iz tog razloga, kao i činjenice da su hrvatski pomorci poznati i proznati u svijetu kao izrazito vrsni stručnjaci, koji status svakako želimo zadržati i u budućnosti, držimo da je neophodno osigurati i stalnu dostupnost svih cjepiva, koja su im potrebna u svrhu obavljanja njihovih aktivnosti.

Stogas Vas još jedanput pozivamo da potaknete žurno rješavanje ove promlematike nabavkom i dostupnošću cjepiva protiv žute groznice, na dobrobit svih hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, tj. njih preko 16 tisuća, kako u suprotnosti ni na koji način ne bismo ugrozili njihovu pomorsku karijeru, pa i kroz povećanje troškova, kako za njih same, tako i za njihove brodare slanjem pomoraca na cijepljenje u druge države, gdje je cjepivo protiv žute groznice dostupno – stoji u dopisu Siniše Orlića prema Ministarstvu zdravstva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.