1 min. čitanja

Ministarstvo daje milijun kuna za razvoj civilnog društva na otocima

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će s iznosom od milijun kuna 28 projekata udruga civilnog društva na otocima.

U resornom ministarstvu pojašnjavaju kako se ovim programom nastoji osigurati ravnomjerni društveno-ekonomski razvoj hrvatskih otoka, u skladu s Programom stvarajući povoljno okruženje za razvoj civilnog društva na otocima, jačajući ulogu i kapacitete organizacija civilnog društva i podržavajući njihovo umrežavanje.

Za 28 projekata različitih tematika – od osoba s invaliditetom, ekologije, zdravstva do prava žena – osigurano je tek milijun kuna, a ako mislite da je to malo, početni iznos sredstava bio je upola manji pa je naknadno povećan.

Samo za usporedbu, za dvostruko veći iznos sredstava Središnji državni ured za obnovu nedavno je raspisao natječaj za promidžbu obnove kuća na Baniji, u vidu izrade vizualnog identiteta te za nabavku kemijskih olovaka i kišobrana – točnije za 2 milijuna i 160 tisuća kuna bez PDV-a.

Popularna izreka kaže da se poklonjenom konju ne gleda u zube, a i otočkim udrugama civilnog društva svaka kuna je dobrodošla. No teško je ne primijetiti da je država blago rečeno za puno banalnije stvari davala puno više novca, poput primjerice gore navedene promidžbe za Baniju, za čiji iznos su mogli izgraditi najmanje 4 nove kuće.

U ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a kažu da se financiranjem otočkih udruga nastoji osnažiti uloga i kapaciteti organizacija civilnog društva na otocima i to putem poticanja različitih gospodarskih i društvenih djelatnosti koje djeluju u skladu s ciljevima održivog razvoja.

U ministarstvu su uvjereni kako će ovakav Program, kao i javni poziv, omogućiti daljnji razvoj naših otoka.

Popis udruga i iznos dodijeljenih sredstava možete pronaći OVDJE.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.