3 min. čitanja

Ministar Beroš: Hrvatska će za manje od mjesec dana imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu

Ministar Beroš: Hrvatska će za manje od mjesec dana imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu
Foto: MZ

SPLIT - U samoj završnici uspostave Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Republici Hrvatskoj, današnjim otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC-a Split te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade te brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a - izjavio je ministar zdravstva dr. Vili Beroš.

Rekonstrukcija vrijedna više od 855.000 eura sredstvima koje je Ministarstvo zdravstva osiguralo u državnom proračunu, ulaganje je kojim će helidrom KBC-a Split dobiti najsuvremeniju opremu i signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. 

- Važnost rekonstrukcije Helidroma Firule ima za mene poseban značaj. Više desetaka puta sam letio helikopterom kao dio liječničkog tima i pamtim veliki ponos i sreću kada je pacijent pravovremeno dobio zdravstvenu skrb zahvaljujući našoj koordinaciji. Ne zaboravimo da je i Helidrom Firule izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata da bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice za što brže njihovo zbrinjavanje u svrhu spašavanja života i/ili smanjenja tjelesnog invaliditeta. Helidrom Firule godišnje broji 500 helikopterskih intervencija te je samim time helidrom visokog značaja u Hrvatskoj presudan u organizaciji spašavanja životno ugroženih pacijenata - istaknuo je ravnatelj KBC-a Split dr. sc. prim. Julije Meštrović.

Zlatni sat za najudaljenija otočna područja

Na riječi ravnatelja nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasivši da ne postoji opravdanije ulaganje od onog uloženog u spašavanje ljudskih života, a helidrom KBC-a Split omogućit će HHMS-u zbrinjavanje hitnih pacijenata iz udaljenih i otočnih područja u okviru „zlatnog sata“ čime će se dodatno unaprijediti dostupnost hitne medicinske skrbi na širem području Dalmacije.

- Prije prve intervencije, ukupno sto medicinskih članova posade HHMS završit će potrebnu edukaciju koja će jamčiti sigurnost prilikom HHMS operacija i članovima tima i hitnim pacijentima. Svi liječnici i  medicinske sestre i tehničari koji će raditi u HHMS-u imaju višegodišnje iskustvo rada u djelatnosti hitne medicine i educirani su o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, a edukacije će im pružiti specifična znanja potrebna za rad u helikopterunadodala je ravnateljica .

- Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše. Organizacijski, vremenski i operacijski zahtjevan projekt uspostave HHMS-a podrazumijeva uspostavu baza, helidroma i sletnih površina, kadrovsku reorganizaciju zdravstvenog osoblja, brojne protokole te nadasve snažnu suradnju svih dionika projekta. U kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao turistički poželjne i sigurne destinacije, modernizacija splitskog helidroma predstavlja dodanu vrijednost kad uzmemo u obzir da KBC-u Split gravitira oko 1,5 milijuna stanovnika, a tijekom ljetne sezone i pola milijuna turista - zaključio je ministar zdravstva Beroš.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.