2 min. čitanja

Polaganje i zamjena podmorskih kabela među otocima ide "punom parom!"

Polaganje i zamjena podmorskih kabela među otocima ide "punom parom!"
Foto: HOPS

Prema izvještaju Hrvatskog operatora prijenosnog sustava neki od ovih kabela nisu mijenjani u posljednjih 50 godina.

Posljednja u nizu informacija vezanih za promjenu podmorskih kabela odnosi se na Cres i Lošinj te moguće zatvaranje mosta između ova dva otoka prilikom zamjene podmorskih kabela na dubinu od oko 5 metara.

- Ako dođe do potrebe za podizanjem mosta u Osoru i obustave prometa, trajanje navedenog će se maksimalno smanjiti - poručuju iz HOPS-a.

Podsjetimo, osim između Cresa i Lošinja podmorski kabeli nedavno su se polagali i između Krka i Cresa,a te je radove posjetio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

- Čestitao bih vodstvu HOPS-a, kao i svim radnicima koji su u protekle dvije godine radili na ovom golemom projektu. U posljednjih 50 godina podmorski kablovi nisu mijenjani. Riječ je o velikoj investiciji od 59,5 milijuna eura koja uključuje šest otoka. Riječ je o otocima Hvar, Brač, Korčula i sada Lošinj, Cres i Krk. Rekao bih da je ovo značajan dan za hrvatske otoke, ali i hrvatski energetski sustav - rekao je ministar Habijan.

Sredinom veljače završeno je i postavljanje podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač, Hvar i Korčulu.

Projekti s ciljem jačanja energetske infrastrukture trebali bi doprinijeti stvaranju uvjeta za povećanje kvalitete života i razvoj gospodarstva na našim otocima. Ujedno se ovime namjeravaju ostvariti preduvjeti u mreži za prihvat energije iz novih sunčanih elektrana.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Izmjenjuju se podmorski kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula
Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) obavještava jedinice lokalne uprave i samouprave, zainteresiranu javnost te sredstva javnog informiranja da s današnjim danom (22. siječnja 2024. godine) počinju radovi na zamjeni 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač-Hvar i Hvar-Korčula, a čije će aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.