1 min. čitanja

Migranti se iskrcavaju u Buzetu na putu prema Sloveniji - Građani u strahu

Migranti se iskrcavaju u Buzetu na putu prema Sloveniji - Građani u strahu
Foto: Grad Buzet

Čini se da je na sjeveru Istre uspostavljena nova migrantska ruta. Iz Rijeke migranti autobusom Hrvatskih željeznica putuju do Lupoglava i potom od tamo vlakom stižu do Željezničkog kolodvora Buzet. Tu se iskrcaju i potom pješice nastavljaju nekoliko kilometara željezničkom prugom, u pravcu Rakitovca, gdje ilegalno prelaze državnu granicu sa Slovenijom.

Zadnjih mjesec dana sve ih je više. Prema neslužbenim procjenama, 200-tinjak migranata dnevno preko tog dijela Istre nastoji doći do susjednih država. Iz Pakistana su, Afganistana, pa čak i afričke države Burundi.

- Pojačani pritisak migranta prema Europi događa se zbog nadolazeće zime, a s druge strane stoga što je talijansku političku pozornicu preuzela desnica koja prijeti da će migracijske valove zaustaviti na talijansko-slovenskoj granici - kaže gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i dodaje da istarskim vlakovima sada, slikovito rečeno, hvataju "zadnji vlak" kako bi se mogli prebaciti u Italiju i preko nje dalje u Europu, piše Glas Istre.

Načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot obavijestio je Kajina u četvrtak navečer da je zbog dolaska oko 150 migranta poslao interventnu policiju na Željeznički kolodvor. Kajin je pak sumještanima poručio da se mogu osjećati apsolutno sigurno i da ne trebaju ni o čemu brinuti, niti strahovati. I sam je otišao na željezničku stanicu, no svi su već otišli. Ostale su samo dvije mlađe žene s jednom djevojčicom, iz afričke države Burundi.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.