2 min. čitanja

Metanol i u putničkim brodovima - Budućnost pomorstva sve je zanimljivija

Metanol i u putničkim brodovima - Budućnost pomorstva sve je zanimljivija
Foto: Unsplash

SVIJET - Metanol se dosad spominjao u pomorskom prometu rasutog tereta, danas prodire i na tržište putničkih brodova. Zbog svojih svojstava, pojavljuje se kao vodeće alternativno gorivo za postizanje ciljeva smanjenja stakleničkih plinova.

Costa Group, vodeći europski operater krstarenja sa svoja dva brenda Costa Cruises i AIDA Cruises, potpisala je memorandum s jednim od vodećih svjetskih proizvođača metanola, Promanom.

Dokument ima za cilj potaknuti primjenu održivog metanola kao goriva u industriji krstarenja, utirući put naknadnom opremanju postojećih plovila za rad s čistim gorivom, kao i ulaganju u gradnju brodova koje će pogoniti metanol, javlja Marine Log.

Ovo je potvrda metanola kao ogromnog potencijala za smanjenje emisija stakleničkih plinova u sektoru krstarenja i drugim segmentima pomorskog prometa. Naime, Costa i Proman tvrde da se radi o izuzetno čistom i dostupnom gorivu.

Korištenjem u gorivim ćelijama, metanol u bliskoj budućnosti ima potencijal ostvariti nulte emisije. Zbog svojih svojstava pojavljuje se kao vodeće alternativno gorivo za postizanje ciljeva smanjenja stakleničkih plinova.

Costa Group ima povijest postojanog pionirskog razvoja naprednih tehnologija na novim i postojećim brodovima. Tvrtka je prva uvela pogon na ukapljeni prirodni plin (LNG) s četiri broda koji su već u upotrebi u njihovoj floti.

Većina brodova Costa Grupe ima mogućnost napajanja s obale s ciljem nulte emisije u lukama, a tvrtka je također izvršila prve testove s biogorivima.

- Smanjujemo ugljični otisak naše flote u luci i na moru, ulažemo u napredne tehnologije kako bi zaštitili okoliš, te sklapamo partnerstva s tvrtkama poput Promana koje dijele strast za održivom energetskom tranzicijom - kažu iz Costa Grupe.

Dodaju kako, omogućujući brodovima da kao pogonsko gorivo koriste metanol, Costa ide prema ambiciji da do 2050. cijela flota postane ugljično neutralna.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Maersk nastavlja zelenu transformaciju - naručio dodatnih šest kontejnerskih brodova na zeleni metanol
Danski brodarski div A.P. Moller – Maersk naručio je još šest velikih kontejnerskih brodova koji mogu ploviti na zeleni metanol. Šest novih brodova gradit će južnokorejski brodograditelj Hyundai Heavy Industries (HHI). Novi brodovi bit će opremljeni tzv. dual fuel motorima koji mogu raditi na zelen…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.