3 min. čitanja

Melanoma je više za čak 27 posto! - Neophodno je pravilno se zaštititi od sunca

Melanoma je više za čak 27 posto! - Neophodno je pravilno se zaštititi od sunca
Foto: Pixabay

Meteorolozi, nasreću ili nažalost, najavljuju dugo i vruće ljeto. U proteklom desetljeću (2013. - 2023.) broj novih dijagnosticiranih invazivnih slučajeva melanoma godišnje povećao se za 27 posto.

Kako pripremiti kožu za nadolazeću sezonu sunčanja, ali i kako se zaštiti ako smo cijeli dan na radovima na otvorenom, objasnila je dr. Nika Francheschi.

Prilikom gostovanja u emisiji Dobro jutro Hrvatska, dermatovenerologinja dr. Nika Francheschi, govorila je o zaštiti kože i različitim uzrocima nastanka melanoma.

- Kao što znamo, melanom je zloćudni tumor kože i incidencija raste posljednjih 40 godina kako u svijetu tako i nas. Uzroci povećanja su višestruki, svakako ulogu igra dijagnostika. Danas se za pregled madeža koristi dermatoskop - kazala je.

Foto: Pixabay

Tim uređajem možemo uočiti melanom koji ne vidimo golim okom.

Istaknula je i promjene u okolišu koje utječu na povećanje incidencije.

- Tu je slabljenje ozonskog omotača, što dovodi do jačeg prodiranja UV zračenja do zemljine površine. Postoji trend odlaska u solarij, što također povećava incidenciju melanoma - objasnila je.

Zaštita kože, genetika, (samo)dijagnostika

Doktorica Francheschi govorila je i o ulozi koju genetika igra u nastanku melanoma, otkrila je i koje skupine imaju manji rizik za nastanak.

Melanom je najčešći i najzloćudniji tumor kože. Apsolutno postoji i genetska predispozicija. Ako je netko u obitelji osobe imao melanom, osoba će imati veću vjerojatnost za razvoj melanoma, kazala je.

Foto: Pixabay

Razlika je i u puti, netko tko je tamniji ili ima tamniju kosu, postoji manja vjerojatnost za razvoj melanoma, dodala je.

Posebnu pozornost pridodala je zaštiti i prevenciji. Referirala se i na kreme sa zaštitnim faktorom.

- Ja volim preporučiti 50+, iako, ako je netko tamnije kože ili kose, može proći sa zaštitnim faktorom 30 - nastavila je.

Trebalo bi činiti pregled kože jedanput mjesečno. Pogledati se od glave do pete i uzeti u obzir abecedu melanoma. To je jedno pravilo koje obilježava karakteristike melanoma. Slovo A nam označava asimetriju, B označava rubove. C označava boju, D je promjer. E označava uzdignuće, a F označava osjećaj (subjektivni) i G označava rast promjene, pojasnila je.

Liječenje

Dermatovenerologinja je pojasnila razliku između invazivnog i neinvazivnog melanoma. Opisala je tok liječenja i referirala se na uvjerenje nekih ljudi da se zbog ozljede madeža, može razviti melanom.

- Ono što je najbitnije kod melanoma je koliko je duboko ušao u kožu. Ako je samo u površnom sloju, izlječiv je i potrebno je samo kirurško liječenje. Ako je ušao dublje, ovisi o tome u kolikoj mjeri, imamo daljnje liječenje, gledamo je li se proširi u limfne čvorove i ostatak tijela - ustvrdila je.

- Neka trauma, tj. zloćudna pretvorba (madeža) nije dokazana. Imamo neka iskustva koja je dovela do zloćudne promjene. I zimi moramo koristiti zaštitu od sunca, na većim nadmorskim visinama, visina UV zračenja se pojačava 10-12% svakih 1000 metara nadmorske visine. Tu dolazi i do reflektiranje snijega - zaključila je.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.