2 min. čitanja

Meduze koje nemaju mozak ali u potpunosti pamte što se dogodilo u prošlosti

Meduze koje nemaju mozak ali u potpunosti pamte što se dogodilo u prošlosti
Foto: Wikimedia

Posebna vrsta meduze, točnije vrsta male meduze (Tripedalia cystophora), iako nema mozak, može se točno prisjetiti prošlosti. Ovo je iznimno otkriće znanstvenika koje je predvodio Jan Bielecki, neurobiolog sa Sveučilišta Kiel u Njemačkoj.

Ovo otkriće objavljeno je u znanstvenom časopisu Current Biology i ono ustvari upućuje na to da gotovo sve što ima tek nekoliko neurona i način da osjeti okolinu, može se prilagoditi odnosno prilagoditi svoje ponašanje na temelju stečenih iskustava, prenosi Green.hr.

- Učenje je vrhunska izvedba za živčani sustav - rekao je Bielecki.

Foto: Wikimedia

Naime, ova vrsta meduze sadrži vidne strukture koje se sastoje se od gotovo tisuću fotoreceptora. Ti živci služe i kao senzorni sustavi i integracijski centri za pretvaranje podražaja u reakcije, pomažući meduzama da pulsiraju u potrazi za plijenom.

Znanstvenici su zijekom svpg istraživanja stavili odrasle meduze u okrugli spremnik sa sivim prugastim zidovima koji su oponašali okomite pruge udaljenog plijena. Meduza su se nekoliko puta nježno zabijale u zidove, ali su u konačnici shvatile da se moraju “provući”.

Nije dugo trebalo da njihov entuzijazam splasne. Do kraja pokusa od 7,5 minuta meduze su se u prosjeku rotirale četiri puta češće i povećavale udaljenost između sebe i zida za polovicu. Ovo odražava promijenjeno ponašanje kao odgovor na novootkrivenu prepreku.

Morski biolog sa Sveučilišta u Kopenhagenu, Anders Garm kazao je kako je iznenađujuće ustvari koliko brzo ove životinje uče te da je to približno istim tempom kao i naprednije životinje.

Čini se da čak i najjednostavniji živčani sustav može napredno učiti. Znajući da je potrebno tako malo neurona i najjednostavniji podražaj za promicanje asocijativnog učenja kod životinja, znanstvenici se nadaju istražiti interakcije živaca na staničnoj razini.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.