1 min. čitanja

Međunarodnom susretu maslinara i uljara dom će od sutra do subote biti Zadar

Međunarodnom susretu maslinara i uljara dom će od sutra do subote biti Zadar
Foto: Pixabay

Lanjski Noćnjak, održan u Tučepima ostvario je velik uspjeh. A ovogodišnjem, 26. Međunarodnom susretu maslinara i uljara dom će od sutra do subote biti Zadar. Što očekuje sudionike jedne od najvećih manifestacija ljubitelja masline i ulja.

U Hotelu Kolovare ljubitelji maslinarstva i uljarstva uživat će u vrhunskim stručnim skupovima, okruglim stolovima i predstavljanjima projekata. A najuspješniji u još jednoj izazovnoj poljoprivrednoj godini dobit će zaslužena priznanja.

- Ono što raduje je sudjelovanje sve više znanstvenika i stručnjaka. Raduje nas i to da ćemo prve večeri imati podjelu osobnih i kolektivnih priznanja. To uvijek bude svečano i emotivno - ističe predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

U prosjeku se bilježi 30 do 40 posto slabijeg uroda količinski, ali pokazujemo znanje

Osvrće i na ovogodišnju godinu kada je u pitanju maslinovo ulje.

- Ove godine imamo izvanrednu sortnost i okuse ekstradjevičanskih maslinovih ulja, ali imamo i veće oscilacije u kvaliteti ulja jer su i plodovi oscilirali kvalitetom zbog zahtjevne godine. U prosjeku se bilježi 30 do 40 posto slabijeg uroda količinski, ali pokazujemo znanje. Pogotovo veći proizvođači, koji sudjeluju na Noćnjaku, pokazuju da i u ovakvim uvjetima znaju dobiti vrhunsko ulje - kazao je Ljubenkov.

Tradicionalno, početak i ovog, 26. izdanja Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, Noćnjaka, obilježit će sadnja spomen-masline, a program trodnevni program u Hotelu Kolovare počet će sutra u 16 sati.

Noćnjak i ove godine nastavlja popularizaciju maslinova ulja, a to je vrlo važno za Hrvatsku jer imamo jednu od najmanjih potrošnja po glavi stanovnika od mediteranskih zemalja. Naime, godišnja potrošnja maslinova ulja po stanovniku izrazito je mala i iznosi oko dvije litre, dok je u mediteranskim zemljama od osam do deset litara, prenosi Radio Zadar.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.