2 min. čitanja

Međunarodni Sindikat lučkih radnika poziva pomorce da bojkotiraju brodove bez posada

Međunarodni Sindikat lučkih radnika poziva pomorce da bojkotiraju brodove bez posada
Foto: Safety4Sea

Sindikat lučkih radnika International Longshoremen’s Association (ILA) objavio je u ime lučkih radnika, članova sindikata, u lukama u SAD-u i istočnoj Kanadi da će članovi sindikata odbijati sudjelovati u utovaru i/ili istovaru tereta s autonomnih kontejnerskih brodova, javlja Splash247.

– Radnici diljem svijeta izloženi su prijetnji zbog automatizacije koju promiču pohlepne kompanije koje samo žele zaraditi novac i pritom eliminirati radnike koji su te iste kompanije učinili uspješnima. To mora prestati, a ILA će učiniti sve što je potrebno kako bi spasila naša i radna mjesta radnika u pomorskoj industriji širom svijeta – objavio je u priopćenju predsjednik ILA-e Harold Daggett.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Daggett poziva sve američke sindikate pomoraca da se pridruže ILA-i te da odbiju raditi na autonomnim kontejnerašima. Izrazio je nadu da će dobiti podršku IDC-a (International Dockworkers Council) u kampanji kojom će se suprotstaviti postupnom ukidanju radnih mjesta na brodovima.

– Članovi ILA-e neće raditi na kontejnerskim brodovima bez posade. Jedna tvrtka koja razvija autonomne brodove već planira automatizirati i utovar i istovar tereta s ovakvih brodova, bez potrebe za radnicima. Učinit ću sve što je u mojoj moći da se to ne ostvari – dodaje Daggett.

Photo: Youtube / Screenshot

Podsjetimo, prošli tjedan u Kini najavljeno je da će AV ZHI FEI, autonomni kontejneraš od 300 teu, sljedećeg mjeseca započeti s plovidbom na kratkoj morskoj ruti između Dongjiakoua i Qingdaa. U Skandinaviji se čeka skori početak plovidbe broda YARA BIRKELAND, prvog potpuno autonomnog kontejneraša na električni pogon, prenosi Pomorac.net. Kako bi uspješno plovili bez posade, ovi brodovi oslanjat će se na tehnologiju – satelitsku navigaciju, senzore i umjetnu inteligenciju, piše Safety4Sea.

– Lučki radnici diljem svijeta zajedno sa svim radnicima u pomorskom sektoru moraju se udružiti u borbi protiv automatizacije plovidbe – zaključio je Daggett.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.