2 min. čitanja

Međunarodni festival pjenušca - Ova vina, uz Zvjezdarnicu motiv su za dolazak u Višnjan

Međunarodni festival pjenušca - Ova vina, uz Zvjezdarnicu motiv su za dolazak u Višnjan
Foto: Pixabay/Ilustracija

VIŠNJAN - Na 4. Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu, najbolje pjenušce predstavilo je 20-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Mjehurić do mjehurića. Svježina, ''perlanje'' i aroma ono su po čemu se razlikuju pjenušava vina.

23 izlagača predstavila su svoje najbolje uratke. No šampion je samo jedan. Nastao je u obitelji koja je prva u Istri pokrenula ozbiljnu proizvodnju pjenušaca.

-Drugačije jer je to jedini naš brut natur, onako kako ga priroda napravi, ja ga samo upakiram - rekla je Katarina Peršurić, proizvođačica pjenušavih vina iz Višnjana.

A pakiranja su sve posebnija. Drukčija iznutra (zlatni listići), ali i izvana. Jedan od predstavljenih pjenušaca je i onaj koji se čuva od svjetlosti slovenskih proizvođača sa 170 godina tradicije i okićenih zlatnom medaljom u Višnjanu.

- Radimo u potpunoj tami i radimo na normalan način, na degustaciji se vide razlike, zadržava više svježine, manje ima neugodnih nota, okusa i mirisa - rekao je Filip Babli iz Radgonske gorice u Sloveniji.

Težak je zadatak imalo povjerenstvo za ocjenjivanje. Pred njim je bilo 40-ak uzoraka - i nije im pronađena nijedna mana. Odlučivale su nijanse. Ali ipak, istaknula se jedna regija.

- Istra, Višnjan je mjesto gdje se proizvode i konzumiraju i potrošačima nude izvrsna vina - rekao je Borisav Miličević, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje pjenušca.

Baš zbog ljubavi prema pjenušcima već je na otvorenju festivala bila gužva.

- Posebna ljubav prema vinu, jer nekad su bile žene, a poslije vino, a sad su prvo vina, a poslije žene - rekao je jedan od posjetitelja.

- Pjenušci su jako dobri, ja volim slatkasta, tako da volim lagane okuse, stvarno su ok - zadovoljna je bila druga posjetiteljica.

I više od toga jer upravo su ta vina, uz Zvjezdarnicu i 15 kilometara udaljeno more, motiv za dolazak u Višnjan. Pa i zbog njih posljednjih godinu i pol općina bilježi porast broja dolazaka turista od 35 posto. Samo ove godine ostvarili su 120 tisuća noćenja, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.