5 min. čitanja

Međunarodni dan svjetlosti: UNESCO predstavlja Teslu, Pozdrav Suncu i Legende svjetla

Međunarodni dan svjetlosti: UNESCO predstavlja Teslu, Pozdrav Suncu i Legende svjetla
Photo: Wikimedia / Jurica Gašpar / Boris Kačan

ZAGREB – Projekt MEĐUNARODNI DAN SVJETLOSTI u Hrvatskoj pridružuje se inicijativi organizacije UNESCO koja je taj dan proglasila 16. svibnja kad je emitirana prva laserska zraka. Do danas je preko 200 događaja službeno registrirano za sudjelovanje u globalnoj proslavi svjetlosti 2019., u 70-ak zemalja diljem svijeta, a Hrvatsku predstavljaju Nikola Tesla kroz Teslinu MUNJARU u Ozlju, Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu, Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci – Ode svjetlosti Nikole Bašića i projekt Legende svjetla – 48 hrvatskih svjetionika.

Nikola Tesla izvor svjetskog električnog svjetla

O Tesli bi se moglo pričati godinama i ne bi se dovoljno ispričalo. Kad je o svjetlosti riječ, u svojim predavanjima je opisao različite vrste iskrišta u kojima su mali gubici. Pokazao je kako se dobivaju izvori visoke frekvencije u kontinuiranom radu, što je odigralo odlučnu ulogu u dobivanju učinaka koji se inače ne mogu dobiti. Zatim je pokazao sve tipove izvora svjetla i svjetlosne učinke. Time je udario temelje luminiscentnim izvorima svjetla. Svojim predavanjima i svojim fascinantnim pokusima s električnom strujom visokih frekvencija privukao je pažnju tadašnjeg cijelog znanstvenog svijeta. Na taj način je stimulirao znanstvenu imaginaciju i stvorio širok interes za svoje briljantne eksperimente, čime je izravno pomogao da se dođe do najvećih otkrića prošlog stoljeća, do (Rontgenova) otkrića X-zraka i (Thomsonova) otkrića elektrona.

Razdoblje njegova života u kojem je stvarao na polju elektrotehnike trajalo je petnaest godina, od 1885. do 1900. godine. Uz Ruđera Boškovića, možemo ustvrditi da je Hrvatska domovina dvojice znanstvenika čija su razmišljanja i djela neizostavno ugrađena u fundamentalna istraživanja o svojstvima svjetlosti, a njihov doprinos bio je snažan pokretač daljnjeg razvoja civilizacije i svega čovječanstva.

Predstavljaju Luka Lipšinić i Anamarija Popovački, predvoditelji tima, te Martina Furdek Hajdin

Photo: Screenshot

Legende svjetla prepoznao i UNESCO

Razotkriva se cijela jedna skrivena dimenzija europskog identiteta Hrvatske, u tolikoj mjeri da je iz nepažnje i zaborava izvučen jedan neporecivi fundament kulture i naslijeđa Starog kontinenta!

Svaki svjetionik predstavlja arhitektonski i ambijentalno jedinstven svijet, a zajedno bdiju o sigurnosti plovnog puta koji je markiran na nasljeđu plovidbe od antičkih vremena.

Izgrađeni su tijekom 19. i početkom 20. stoljeća (tada Austo-Ugarska Monarhija), iako bi to i danas predstavljalo veliki građevinski i arhitektonski pothvat.

Osebujnost svjetionika su – svjetioničari, ljudi koji su odlučili svoj život posvetiti isključivo ODRŽAVANJU SVJETLA / SKRBI  O SVJETLIMA KOJA SU u odlučujućim trenucima JEDINA I SPASONOSNA ORIJENTACIJA.

Predstavljaju osobno autori projekta Gordan Smadilo i Jurica Gašpar

Photo: Jurica Gašpar

Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci – Ode svjetlosti Nikole Bašića

Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u razini rive, u obliku kruga promjera 22 metra. Ova jedinstvena urbana instalacija danju upija sunčevu svjetlost , a zalaskom Sunca uključuju se rasvjetni elementi ugrađeni u krug, te proizvode iznimno dojmljivu svjetlosnu igru.

Osim Sunca, na Rivi ponad Morskih orgulja prikazani su i planeti Sunčevog sustava.

U kromirani prsten koji okružuje ploče s fotonaponskim modulima, upisana su imena zadarskih svetaca. Pokraj njihovih imena i datuma blagdana upisana je deklinacija Sunca sjeverno ili južno od ekvatora, visina Sunca u meridijanu na taj datum i trajanje dana na taj blagdan, čime instalacija postaje svojevrsni kalendar.

Čuveni zadarski zalazak sunca, jedan od najljepših na svijetu, pretapa se u očaravajuću igru tisuća LED svjetala.

Projekt inovativan i zahtjevan u svjetskim razmjerima, Pozdrav suncu uvršten je u najzapaženija djela suvremene umjetnosti.

Photo: Boris Kačan

Paviljon Ekumena izveden je iz praiskonskih oblika galaktičke spirale u čijem je ishodištu, poput najsvetije relikvije, ostala sačuvana svjetlost velikog praska. To je prostor koji će nas dovesti do prozora na rubu svijeta s kojeg ćemo moći svoj pogled i svoje misli usmjeriti prema prizoru beskraja – objasnio je Nikola Bašić ideju kojom sudjeluje u projektu Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture.

U vanjskom se dijelu taj paviljon jasno referira na kozmičku spiralu i veliki prasak nastanka svemira, dok su bjelina i jednostavnost njegove unutrašnjosti namijenjeni komunikaciji s unutarnjim i duhovnim.

Unutrašnjost multikonfesionalnog paviljona Nikole Bašića svojevrsni je hommagé instalacije američkog umjetnika Douga Wheelera koji je prije nekoliko godina »zabijelio« unutrašnjost venecijanske Palazzo Grassi. Wheeler je uz pomoć stakloplastike, LED svjetala i posebnih materijala stvorio ljusku koja je zamijenila dio zidova. Uz pomoć svjetla uklonio je sjene i izbrisao granice između površina stvorivši dojam beskonačnosti. Posjetitelji bi pri ulasku u atrij zapravo bili uronjeni u bjelinu, a svaki korak dalje tu je iluziju dodatno pojačavao, pogotovo kada bi se došlo do pozicije u kojoj bjelina pokriva cijelo vidno polje posjetitelja. U riječkoj verziji, ta bjelina služila bi kao prozor prema duhovnom.

Predstavljanje uz Dijaloge i svjedočanstva o svjetlosti u izvedbi Zagrebačkog glumačkog studija pod vodstvom Zvonka Novosela i Zvonka Zečevića

Svrha proslave Dana svjetlosti

Međunarodni dan svjetlosti slavi ulogu svjetlosti u znanosti, kulturi i umjetnosti, obrazovanju i održivom razvoju, kao i u različitim područjima kao što su medicina, komunikacija i energija.

Proslava će omogućiti mnogim različitim sektorima društva diljem svijeta da sudjeluju u aktivnostima koje pokazuju kako znanost, tehnologija, umjetnost i kultura može pomoći u postizanju ciljeva UNESCO-a – izgradnje temelja za mirna društva.

Međunarodni dan svjetlosti slavi se 16. svibnja svake godine, na dan kada je 1960-te fizičar i inženjer Theodore Harold Maiman  demonstrirao prvi uspješni rad lasera. Ovaj je dan poziv na jačanje znanstvene suradnje i iskorištavanje potencijala za poticanje mira i održivog razvoja.

Manifestacija je u Hrvatskoj upriličena u suradnji s organizacijom UNESCO – International Day of Light i međunarodnim sekretarijatom International Day of Light (Leiden University Nederland) te EPS European Physical Society i SPIE The international society for optics and photonics.

Svečano multimedijsko obilježavanje održat će se u ORIS Kući arhitekture Hrvatska, Multimedijalna dvorana Kralja Držislava 3 u Zagrebu, petak 17. svibnja, s početkom u 16.30 sati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.