1 min. čitanja

Međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika dovršila Plan upravljanja Starim gradom Dubrovnikom

Međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika dovršila Plan upravljanja Starim gradom Dubrovnikom
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) dovršilo je analizu Plana upravljanja svjetskim dobrom ,,Starim gradom Dubrovnikom“ te u svome osvrtu navodi kako je Plan upravljanja izrazito sveobuhvatan, temeljit i ambiciozan te bi, ukoliko se ostvari njegov puni potencijal, trebao u potpunosti osigurati očuvanje iznimne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra.

Kao prioritete u provođenju ističu izradu Plana nosivog kapaciteta za sva područja obuhvata svjetskog dobra te izradu Plana pripravnosti i upravljanja rizicima.

ICOMOS se pozitivno izrazio i o ,,Konzervatorskoj podlozi za kontaktnu zonu“, prvom takvom dokumentu u Hrvatskoj. Navode kako se radi o temeljitom i dobro argumentiranom dokumentu koji se bavi mnogim zabrinutostima iznesenim u izvješću zajedničke UNESCO/ICOMOS-ove misije iz 2015. godine.

Konzervatorska podloga bi trebala očuvati vizualne odnose grada, mora i Srđa

Ovo neovisno stručno tijelo smatra da će konzervatorska podloga, ukoliko se u potpunosti usvoji i provede, omogućiti donošenje odgovarajućih i dobro informiranih odluka o predloženim novim intervencijama u budućnosti i spriječiti nepoželjan razvoj te očuvati vizualne odnose između grada, mora i Srđa, što je ključna komponenta izuzetne univerzalne vrijednosti dobra.

O navedenim nalazima Grad Dubrovnik detaljno je izvijestilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine, a nakon primitka dopisa od direktora Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a.

ICOMOS je nevladina međunarodna organizacija posvećena očuvanju svjetskih spomenika i spomeničkih cjelina koje usko surađuje s UNESCO-om i njegovim Odborom za svjetsku baštinu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.