2 min. čitanja

Među najbolje svjetske dokumentarce uvršten i dokumentarac o brodogradilištu Uljanik

Među najbolje svjetske dokumentarce uvršten i dokumentarac o brodogradilištu Uljanik
Foto: Istra24

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) je na svojoj stranici objavio da je dokumentarni film “Brod”, redatelja Elvisa Lenića, nastao pod okriljem kuće Kinematograf, uvršten u natjecateljsku sekciju Opus Bonum Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, koji će se od 24. do 29. listopada održati u istoimenom gradu u Češkoj.

Dugometražni dokumentarni film “Brod” donosi svjedočanstva bivših radnika pulskog brodogradilišta Uljanik, koje je, nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, postalo groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica.

Film je režirao i snimio Elvis Lenić, koji potpisuje i scenarij, a producirala ga je Dijana Cetina Mlađenović (Kinematograf). Montažer je Matija Debeljuh, a dizajner zvuka Bojan Kondres.

Elvis Lenić posvetio je film svom pokojnom ocu Uljanikovcu, a uoči pulske premijere na ovoljetnom 70. Pulskom filmskom festivalu, za portal Istra24, je kazao: “Moj pokojni otac cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće… To nije film koji želi istražiti što se dogodilo s Uljanikom i koji su uzroci njegovog pada. To nije film iz perspektive menadžera, političara i onih koje nam kroje sudbinu. To je film iz perspektive radnika, običnog malog čovjeka. To je intimna, najiskrenija radnička perspektiva”.

Prikazivanje “Broda” u češkoj Jihlavi bit će mu međunarodna premijera. Film je uvršten u natjecateljski program Opus Bonum, koji broji sveukupno 17 naslova, a radi se o izboru, kako stoji u opisu programa, “najboljih svjetskih dokumentaraca”.

Na predstojećem 27. izdanju festivala Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, prikazat će se preko 350 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, od kojih 115 imaju svjetske premijere, 22 međunarodne, a 17 europske.

Osim “Broda”, na Ji.hlavi će se prikazati i hrvatska manjinska koprodukcija “Između revolucija” Vlada Petrija, i to u sklopu natjecateljskog programa Testimonies, posvećenog snažnim dokumentarnim filmovima “koji se bave važnim društvenim, ekonomskim, ekološkim i političkim fenomenima”, piše Istra24.

Film je nastao u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji, hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart. “Između revolucija” je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio FIPRESCI nagradu za najbolji film iz programa FORUM, a ovih dana se prikazuje u Luksemburgu, na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.