>
  2 min. čitanja

Mediteranska prehrana kao kulturna baština Jadransko-jonske regije i ključni element turističke ponude

Mediteranska prehrana kao kulturna baština Jadransko-jonske regije i ključni element turističke ponude
Foto: Press / Unsplash

Mediteranska prehrana puno je više od dijete – ona je kulturna baština, društveni ritual i temelj održivog gospodarskog i turističkog razvoja. Na panelu 4. stupa Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) – Održivi turizam, održanom u okviru 10. EUSAIR godišnjeg foruma na Kreti, sudionici su istaknuli ulogu mediteranske prehrane u povezivanju tradicije, javnog zdravlja i turizma. 

Prepoznata kao nematerijalna kulturna baština UNESCO-a i jedna od najodrživijih prehrambenih praksi prema FAO-u, mediteranska dijeta danas se sve više promovira kroz lokalne inicijative: školsku prehranu, festivale, gastro ponudu u hotelima i potporu privatnom sektoru.  Njezinu su važnost prepoznali i unutar EUSAIR-a te je uvrštena u revidirani Akcijski plan Strategije koji je nedavno potvrđen u Europskoj komisiji. U njemu je mediteranska dijeta istaknuta kao jedan od ključnih elemenata razvoja održivog turizma u Jadransko-jonskoj regiji. 

Kako je naglasila dr. Eleni Papadopoulou, voditeljica odjela za antikvitete Hanije u grčkom Ministarstvu kulture, zaštita mediteranske kuhinje podrazumijeva i podršku ugroženih praksi, poput skupljanja divljeg bilja i izrade autohtonih domaćih proizvoda, kao što je sir. Povezivanje lokalne zajednice i turista kroz festivale tradicionalne prehrane praksa je u svim zemljama regije, a pojačana ponuda autohtonih proizvoda koji su dio mediteranske prehrane doprinosi razvoju održivog i autentičnog turizma. Poticanje privatnog sektora, poput hotela i restorana, da poslužuju lokalnu hranu dio je strategije za očuvanje ovog načina prehrane, kao i javno-zdravstvene akcije, poput posluživanja hrane u školama. 

Georgios Emmanouil iz Glavne uprava za regionalnu i urbanu politiku (REGIO) Europske komisije istaknuo je važnost uključivanja mediteranske prehrane i organske poljoprivrede u Akcijski plan EUSAIR-a. 

- Promoviranje ovog načina prehrane i uzgoja dovodi, između ostalog, do ozelenjivanja i diversifikacije turističkih proizvoda i usluga - rekao je Emmanouil. 

O tome su iz prakse govorili sudionici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke i Srbije. 

Koordinatorica 4. stupa EUSAIR-a, Senka Daniel iz hrvatskog Ministarstva turizma i sporta, sumirala je kako je mediteranska prehrana ne samo važan prehrambeni i javno-zdravstveni element kvalitetnog života stanovnika u Jadransko-jonskoj regiji, nego je i temelj za kvalitetniju turističku ponudu. 

- Promocija mediteranske prehrane igra značajnu ulogu u očuvanju i unapređenju kulture, turizma i identiteta regije u cjelini. Korištenje i promocija mediteranske prehrane, organskih proizvoda i proizvoda izvornog podrijetla mogu potaknuti održivi gospodarski rast i diversifikaciju proizvoda i usluga u ruralnim i manje turistički razvijenim područjima. Promocija lokalnih proizvoda usko je povezana s praksama održivog turizma te doprinosi poboljšanju ekonomske održivosti u ruralnim zajednicama i smanjenju ekonomske nejednakosti između ruralnih i urbanih područja - rekla je Daniel. 

Dodala je i kako je provedbom konkretnih mjera moguće stvoriti model održivog turizma koji osigurava dugoročnu konkurentnost destinacija Jadransko-jonske regije bez negativnih posljedica neuravnoteženog turizma u Jadransko-jonskoj regiji. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.