2 min. čitanja

Maslinin moljac ove godine nanio velike štete pojedinim dalmatinskim maslinicima

Maslinin moljac ove godine nanio velike štete pojedinim dalmatinskim maslinicima
Foto: Pixabay

Maslinarstvo je prilično izazovan posao koji iziskuje mnogo znanja, puno strpljenja, a sve češće i konjske živce. Jer osim klimatskih promjena koje svim poljoprivrednicima posljednjih desetljeća zadaju nesnosne glavobolje, tu je i nemilosrdna konkurencija – ali ne ona iz ljudskog svijeta, već iz životinjskog koja ne pita smije li izbušiti plod, stablo ili list. Govorimo, naravno, o prirodnim štetnicima koji mogu uništiti kompletan urod, a na njih nije imuna niti maslina.

Maslinin moljac (Prays oleae) je uz maslininu muhu najveći štetnik u maslinarstvu, koji je raširen na području cijele Hrvatske. Visina štete ovisi o sezoni i lokalitetu, no riječ je o štetniku koji može napraviti ogromnu štetu, a kojeg veliki broj maslinara i dalje zanemaruje.

Foto: Pixabay

U suvremenom maslinarstvu preporučljivo je postavljati lovke u maslinike i pratiti let tog štetnika kako bi se mogla provesti pravovremena zaštita. Štetnik ima tri generacije godišnje – prva generacija se razvija na cvjetovima, druga na plodovima i treća na lišću.

Prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu ove su godine zabilježene relativno velike štete od maslinina moljca na pojedinim lokalitetima u Dalmaciji. Tijekom kolovoza i rujna djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Centra za zaštitu bilja u Solinu, proveli su uzorkovanje i ocjenu zaraze plodova masline plodnom generacijom maslinina moljca.

U Zadarskoj županiji najveći postotak zaraze maslininim moljcem utvrđen je pregledom plodova s lokaliteta Vrana. Svi pregledani plodovi bili su napadnuti (100 %), a najmanji postotak napada bio je s lokaliteta Ražanac (15 %).

U Šibensko-kninskoj županiji, uzorak s lokaliteta Jezera na otoku Murteru je imao najveći postotak napada (48 %), dok je uzorak s lokaliteta Grebaštica imao najmanji postotak napada (10 %).

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, najveći postotak napada utvrđen je pregledom plodova masline s lokaliteta Krvavica (92 %), a uzorci bez štetnika utvrđeni su na lokalitetima Mravince, Split, Kaštel Stari i Kaštel Štafilić (0 %).

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najveći postotak napada imao je uzorak s lokaliteta Slano (45 %), a najmanji s lokaliteta Gruda (6 %).

Detaljnu analizu možete pronaći OVDJE.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.