2 min. čitanja

Marković: "Svaki put se takne u obiteljski smještaj kad druge solucije nema"

Marković: "Svaki put se takne u obiteljski smještaj kad druge solucije nema"
Foto: Pixabay

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković, gostovala je u Dnevniku N1 televizije u kojem je govorila o traženjima HUP-a da se rentijerima poveća porez.

Rekla je da ne podržavaju ovakav prijedlog HUP-a i dodala da se svaki put takne u obiteljski smještaj kad druge solucije nema.

Smatra da će to naići na otpor među članovima njene udrugu i naglašava da i obiteljski iznajmljivači, uz inflaciju i poskupljenja, plaćaju namete koji su već sad visoki.

- Ne radi se samo o paušalu od 300 kuna, u pojedinim gradovima to je naraslo i na 1500 kuna po glavnome krevetu - rekla je za N1 Marković i dodala da su iznajmljivači kupovali nekretnine, opremali ih da rade ovaj posao.

Kaže da razumije da porez na dohodak velik i da razumije i položaj i HUP-a i realnog sektora, ali da nije rješenje u oporezivanju malih obiteljskih smještaja.

- Iznajmljivače obiteljskog smještaja treba razlikovati od rentijera koji imaju više nekretnina u odnosu na nas - rekla je Marković i pozvala ministricu da napravi klasifikaciju smještaja.

Marković je rekla kako bi uvođenje poreza, nakon poskupljenja, značilo i dizanje cijena iznajmljivanja obiteljskog smještaja.  

- Povećanjem cijena obiteljskog smještaja, patit će ponuda i destinacija. Trenutno mi je jako žao, jer je turizam industrija koja nam jako dobro uspjeva i da bi to potjeralo iznajmljivače u sivu zonu - rekla je Marković.

Rekla je da treba napraviti više reda kod iznajmljivanja.  

- Cijene nekretnina rastu i nažalost svako se može baviti iznajmljivanjem. S ministarstvom turizma radit ćemo na tome da se odvoje obiteljski smještaj u odnosu na rentijere i ne plaćaju ništa u odnosu na malog obiteljskog iznajmljivača - rekla je Marković.

Komentirala je i podizanje paušala u Splitu.  

- Nažalost Split nema kvalitetnu oporbu i kopirali su primjer Dubrovnika koji je luksuzna boutique destinacija u odnosu na Split. Split u ovom smjeru kojem ide, radi na tome da dosta iznajmljivača otkazuje pružanje usluga u turizmu te ih prijavljuju ponovno u 5 mjesec, a to znači da dok ne dobiju dozvolu za rad, radit će u sivoj zoni 5 i 6 mjesec i na taj način mislim ne idemo u pravom smjeru i da kvaliteta pada - kaže Marković.

A što očekuje od Vlade?

Marković kaže da će dosta iznajmljivača preći prag od 300 tisuća kuna koji je postavljen kao granica za ulazak u sustav PDV-a.  

- Dosta ih je nezadovoljno tom odlukom, međutim Udruga bi htjela da je to oporezivanje nešto manje od 10 ili 13 posto umjesto 25, da na taj način olakšamo iznajmljivačima rad, ali i da iznajmljivači plate porez. Mislim da će na ovakav način, oni naći na sve moguće načine da porez ne plate - rekla je Marković.

Smjer u kojem turizam ide, svakako nije dobar smjer. Trebamo napraviti neki balans - zaključila je Marković.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.