1 min. čitanja

Marković o promjeni zakona: ''Nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra''

Marković o promjeni zakona:  ''Nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra''
Foto: Dieter_G/Pixabay

Nizu reakcija poput one Pokreta otoka kojom su se žustro usprotivili najavljenoj promjeni Zakona o pomorskom dobru o ograđivanju plaža i naplati, pridružila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković.  

-Prošli su me trnci već na samom početku čitanja, a bez da sam uopće došla do prvog članka Zakona - navela je u priopćenju. Oštro se osvrnula na argumentaciju nadležnih, da se ''donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak RH kao pomorske zemlje, te uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru.''

Bez ikakvih drugih tumačenja, u našem slučaju Marković to gotovo sigurno čita kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te novu privatizaciju i kolonizaciju pomorskog dobra, s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu 'razvoja' i 'boljitka turizama' na račun 'zapošljavanja' i 'rekordnih brojki'.

Posebno je osupnuta člankom 7. nacrta kojim se, piše, uvodi nevjerojatna promjena - pomorsko dobro se daje na upravljanje vladi RH umjesto DORH-u, tj. vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i slično.

Daljnje čitanje zakona izazvalo je još veću nervozu i nelagodu, piše Marković. Dodaje kako ne dolazi u obzir da će u Supetru pristati na ono što dosad po zakonu hotelima nije bilo moguće - povezivanje, zatvaranje i naplata javnih plaža kao 'funkcionalne gospodarske cjeline'.  

-Službeni podaci vladinih organizacija u Italiji pokazuju da je gotovo 43 posto pješčanih plaža privatizirano od raznih resorta, kampova. Mi u Supetru jako dobro znamo kako se pokušalo i pokušava plaže privatizirati, a ovaj novi Zakon će to omogućiti bez problema. Ne dolazi u obzir da ćemo pristati na ovo - na kraju je zaključila.

Index/V.K.


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.