2 min. čitanja

Mapiranje karipskih koraljnih grebena kao način borbe s klimatskim promjenama

Mapiranje karipskih koraljnih grebena kao način borbe s klimatskim promjenama
Foto: Pixabay / Ilustracija

KARIBI – Znanstvenici su mapirali koraljne grebene na Karibima kako bi identificirali one koji imaju najviše izgleda i za koje je najvjerojatnije da će preživjeti klimatske promjene. Gotovo polovica koraljnih grebena nestala je od 1950. godine.

Koralji s najvećim potencijalom da izbjegnu uništenje od morskih toplinskih valova pretežno se nalaze duž sjeverne obale Kube, a druga obećavajuća mjesta su grupirana oko Bahama, Dominikanske Republike, Guadeloupea, Haitija, istočne Jamajke i američke države Florida.

Koraljni grebeni su čuda oceana

Koraljni grebeni se sastoje od stotina tisuća sićušnih stvorenja i jedan su od najugroženijih ekosustava na planetu.

Prema nedavnom izvješću IPCC-a (najviša UN-ova izvješća koja objavljuju znanstvenici), pri zagrijavanju do 1,5 C, očekuje se da će preživjeti samo 10 do 30% koraljnih grebena. Ako je zagrijavanje iznad toga, izgledi za preživljavanje tad drastično opadaju, piše BBC News.

Tim znanstvenika usporedio je različite klimatske modele i ispitao čimbenike kao što su šteta od uragana i toplinski stres. Iskoristili su ove podatke za definiranje popisa koralja koji su na popisu za zaštitu zbog njihove bolje otpornosti na klimatske promjene.

Foto: Pixabay / Ilustracija

– Lociranje i upravljanje mjestima koja imaju najviše šanse, odnosno najviše obećavaju što se tiče održavanja ključnih vrsta i bit će od krucijalne važnosti za opstanak ovih dragocjenih staništa, dok se planet sve više nastavlja zagrijavati – rekla je voditeljica istraživanja Iliana Chollett.

– Toplinski stres može uzrokovati umiranje koralja. Znanstveni uvidi i saznanja već oblikuju smjer kojim je potrebno krenuti radi očuvanja grebena kako bi se pružila trajna, klimatski pametna zaštita za one ekosustave koji će najvjerojatnije preživjeti ovo stoljeće – dodala je Ximena Escovar-Fadul, članica globalne ekološke neprofitne organizacije The Nature Conservancy.

No znanstvenici ističu da njihovo istraživanje, u skladu s drugim studijama, pokazuje da koraljni grebeni neće preživjeti zagrijavanje od 2 C, što znači da je hitno potrebno značajnije smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bi se grebeni spasili za buduće generacije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Global Change Biology.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.