2 min. čitanja

Mali Bračani čiste more i obalu - bravo za OŠ Pučišća!

Mali Bračani čiste more i obalu - bravo za OŠ Pučišća!
Foto: Udruga Sunce

Ovogodišnja akcija čišćenja započeti će u uvali Lozna - prelijepoj, ali otpadom zagušenoj uvali koju su mali eko aktivisti odlučni oslobodili plastičnog tereta.

Morski otpad jedna je od glavnih prijetnji našemu moru i obali, a o tome svjedoči količina otpada koju je udruga Sunce prikupila u sklopu dosadašnjih akcija čišćenja. Naime, ukupno su prikupljene dvije tone različitog morskog otpada. Ipak, najbrojnija je plastika koje je u morskom i obalnom okolišu čak 700 kilograma odnosno 21 153 komada manje.

Kako bi podizali svijest o problematici, unutar Marine Litter Free Dalmatian Island projekta, ova je udruga organizirala radionicu o sastavu i količini morskog otpada za učenike Osnovne škole Pučišća.

Učenici su dio ekoloških skupina koje djeluju na razini njihove škole stoga im onečišćenje morskim otpadom nije u potpunosti nepoznata tema. Primijetili su velike količine morskog otpada na vanjskoj obali otoka, posebno tijekom ljetnog razdoblja, stoga im je sudjelovanje na projektu iznimno važno kako bi pridonijeli očuvanju mora i što čišćoj budućnosti na otoku.

Foto: Udruga Sunce

Teorija i praksa

Što je morski otpad, gdje ga ima najviše i kakav je njegov utjecaj – samo su neka od pitanja kojima su zajednički dali odgovore. Edukacijske aktivnosti rezultirale su jačanjem znanja o onečišćenju morskim otpadom, proširenjem razumijevanja utjecaja mikroplastike te upoznavanjem s dugotrajnosti razgradnje određenih predmeta iz mora.

Učenici su upoznati i s Protokolom za monitoring morskog otpada. Provođenje Protokola različitih dionika uspostavlja sustav kontinuiranog prikupljanja
podataka o količini i sastavu morskog otpada. Kako bi započeli s praćenjem stanja
onečišćenosti obale otpadom u Pučišćima, učenici će u svakoj svojoj budućoj akciji čišćenja vrijedno prikupiti, sortirati i popisati morski otpad unutar Protokola.

– Nije poanta stalno čistiti. Manja količina otpada rezultira smanjenjem otpada u moru i na obali - rekao je Siniša Lučić Lavčević, ravnatelj škole.

Foto: Udruga Sunce

Unutar OŠ Pučišća djeluju dvije eko skupine - eko proizvođači i eko aktivisti. Eko proizvođači proizvode mirisne ekološke sapune i to od maslinovog ulja i lavande, dok se mali aktivisti orijentiraju uglavnom ka "obračunu" s tim silnim otpadom koji nagrđuje njihov otok. Njihove su akcije usmjerene uglavnom na aktivno čišćenje plaža i uvala u blizini Pučišća i u tome su baš kao i mali eko proizvođači, jako uspješni.

Nakon uspješno usvojene teorije velika akcija čišćenja slijedi u svibnju! Otpade, a pogotovo onaj plastični - nema ti spasa!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.