3 min. čitanja

Makarska postala dio međunarodne mreže gradova dobrog življenja

Makarska postala dio međunarodne mreže gradova dobrog življenja
Foto: Ivona Bezmalinović

MAKARSKA - Međunarodni pokret  Cittaslow svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja.

Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom savršeno uklapa u Cittaslow filozofiju.

Foto: Ivona Bezmalinović

Danas čovjek sanja o oslobođenju od mnogih “nuspojava”  koje je stvorio vlastitim napretkom, kroz spokojniji, smireniji, promišljeniji način života. Poštivanje zdravlja građana, slijeda godišnjih doba izvornosti  proizvoda i hrane, kao i bogatstvo fascinantne obrtničke tradicije, vrijednih umjetničkih djela, brojni trgovi, kazališta, trgovine, kavane i restorani, u samoj su srži onoga što Cittaslow promiče, a to je radost polaganog i tihog življenja. To je ono čemu većina gradova u današnjem užurbanom i konzumeristički usmjerenom društvu teži, povratak izvornim vrijednostima, sporijem i u konačnici kvalitetnijem životu.

Da je Makarska već započela svoj put, odnosno zaokret prema poboljšanju kvalitete života i usvajanju principa ”ljepote življenja” najbolji je dokaz i projekt Maestrale, koji je svojim konceptom osvježio turističku ponudu, ali i uljepšao život domicilnom stanovništvu. Kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju, Detour, Cooltour i Arte, projekt Maestrale stvorio je jedan sasvim novi doživljaj Makarske. Glavni cilj projekta Maestrale je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre,  povezivanju lokalnog stanovništva s projektom i razvoj obrtničke i umjetničke scene.

Foto: Ivona Bezmalinović

Suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo, Makarska je postala domaćin i službena “Okolo na moru” destinacija. Projekt je to koji oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano susreće svakodnevicu te je čini ljepšom. Ujedno je to i promocija hrvatskih umjetnika lokalnoj publici ali i našim gostima.

Sve ovo sastavni je dio koncepta koji Makarska gradi kao prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj.

- Odlučili smo se uhvatiti u koštac s problematikom koja je posljednjih godina eskalirala, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno i tema je svih velikih turističkih simpozija.  Riječ je o prekomjernom i nekontroliranom  turizmu, tzv. overtourismu. Grad su ljudi, duša grada su njegovi stanovnici, trgovi, pjacete, kafići, restorani, mjesta puna duha, i kulturne baštine. Nizom pozitivnih momenata u kojima će ljudi uživati, koji će donekle usporiti kaotičnu svakodnevnicu, stvara se okružje u kojem je lakše napredovati, rasti i razvijati izvorne vrijednosti, a  promocijom tradicije, gastronomije, autentičnih proizvoda i poticanjem lokalnog poduzetništva stvorit ćemo i nove motive dolaska u destinaciju.

Okupljanje oko stola snažna je kulturna odrednica mediteranskog identiteta i upravo tako smo započeli ovu našu Cittaslow priču. Iako je pred nama velik zadatak i odgovornost, ponosni smo biti prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj, grad u kojem je život lijep - izjavila je Antonia Radić Brkan, dogradonačelnica Makarske.

Foto: M. Begović

,- S pokretanjem projekta Maestrale odmah smo pokazali u kojem smjeru želimo ići i izuzetno mi je drago da smo dobili pozitivnu reakciju i naših sugrađana i turista. Kroz ovaj projekt podržavamo sve što je lokalno i autentično, naše obrtnike, ugostitelje i privrednike koji će na ovom putu kojim smo krenuli biti naši partneri - kazao je gradonačelnik Zoran Paunović.

Kao dio zajednice Cittaslow Grad Makarska će rasti i razvijati se kao grad u kojem je život lijep, grad ekološki osviještenih ljudi, lokalnih poduzetnika i obrtnika koji njeguju dalmatinsku tradiciju u svijetu, ali jednako tako i “utabati” put Cittaslow filozofiji  ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Za sve informacije možete se javiti na cittaslow@makarska.hr, kao predstavnika Cittaslow pokreta u Hrvatskoj, a sve informacije o projektu Cittaslow možete pronaći OVDJE  kao i na službenoj internetskoj stranici Grada Makarske.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.