1 min. čitanja

MAERSK brodovi štedjet će gorivo sporijom plovidbom

MAERSK brodovi štedjet će gorivo sporijom plovidbom
Foto: Pixabay

Danski logistički div Maersk najavio je da će njegovi kontejnerski brodovi početi ploviti sporije, odnosno usporavati tempo, kako bi se smanjili troškovi goriva koji su nastajali plovidbama u punim brzinama, a da bi se išlo u korak s potražnjom tijekom pandemije, izjavio je za Reuters Newsmaker generalni direktor Soren Skou.

- Maersk očekuje stabilan ili čak smanjen obujam tereta u prekooceanskom prijevozu u ovoj godini zbog smanjene potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama i narušene kupovne moći potrošača zbog rata u Ukrajini - dodao je Skou.

Vozarine su u ovoj godini počele opadati, iako su luke i dalje zakrčene, a globalni lanci snabdijevanja opterećeni.

– U pojedinim regijama, posebno u Europi, i dalje vidimo brodove koji čekaju pred lukama, nestašicu radne snage i štrajkove. Dakle, stanje se još nije normaliziralo, ali očito ide nabolje – rekao je Skou.

Kompanija ima flotu od oko 730 kontejnerskih brodova, bavi se otpremom i logistikom za trgovce na malo i kompanije kao što su Walmart, Nike i Unilever, piše Pluton Logistics.

– Naši brodovi daju sve od sebe, krećući se maksimalnom brzinom, kako bi što više nadoknadili kašnjenja. No, kako se stvari budu normalizirale, brodovi bi trebali usporavati i početi ploviti 'normalnom' brzinom. To je zaista važno za našu efikasnost u potrošnji goriva – naglasio je generalni direktor kompanije Maersk.

Ove godine očekuje se "skromno" povećanje trgovine u predstojećoj prazničnoj sezoni zbog zabrinutosti koje je izazvalo posustajanje globalne privrede i potražnje, uz manji obujam pošiljki nego na pragu božićne sezone tijekom uobičajenih godina, prenosi seebiz.eu.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.