3 min. čitanja

Luke Glavotok, Porat i Baška do kraja mjeseca u novom ruhu

Luke Glavotok, Porat i Baška do kraja mjeseca u novom ruhu
Foto: Pixabay

KRK - Županijska lučka uprava Krk finišira radove u lukama Glavotok, Porat i Baška. Na svim se gradilištima radovi odvijaju sukladno predviđenim i s izvođačima zahvata ugovorenim planovima.

Predstavnici Županijske lučke uprave Krk, ustanove koja upravlja svim lukama na otoku Krku, predstavili su ovih dana tijek radova u lukama koje se već neko vrijeme intenzivno obnavljaju.

Alfred Franković, ravnatelj spmenute županijske ustanove, rekao je da se na svim gradilištima radovi odvijaju sukladno predviđenim i s izvođačima zahvata ugovorenim terminskim planovima.

- Zahvati na rekonstrukciji operativnog gata u luci Glavotok, na području grada Krka, odvijaju se po planu i unutar ugovorenih rokova, te će do kraja veljače 2023. luka Glavotok osvanuti u novom ruhu, sa saniranim gatom popločenim kamenim oblogama te novim bitvama i anelima - istaknuo je Franković.

Porat pred završetkom

Ništa manje optimistične nisu niti vijesti koje je predstavio s lučkog gradilišta na području Krku susjedne općine Malinska-Dubašnica.

- I radovi na rekonstrukciji luke Porat, pokrenuti jesenas, odvijaju se planiranom dinamikom - rekao je čelnik Županijske lučke uprave Krk predstavivši da su zahvati obuhvaćeni prvom fazom izgradnje druge uporabne cjeline projekta rekonstrukcije luke Porat pred samim završetkom.

- Ondje je pak u tijeku kameno opločenje šetnice te je pri kraju i asfaltiranje kolnika primarnog lukobrana. Dovršetak radova planiran je do kraja veljače ove godine - nastavio je ravantelj lučke institucije istaknuvši pri tom i da se jednako kvalitetno i 'glatko' odvijaju i radovi na najvećem, najzahtjevnijem i uvjerljivo najskupljem otočnom lučkom poduhvatu, Projektu dogradnje luke Baška.

Završni radovi u Baški

Spomenuti radovi, u sklopu kojih je izvedeno produženje primarnog lukobrana, odnosno Vele rive, ali i još značajnije produženje onog njezinog sekundarnog lukobrana, Male rive, također su pri samom završetku. U tijeku je oblaganje kamenom valobranskog zida Vele rive i popločenje kamenom partera Male rive.

- U Baški su nam još za izvedbu preostali tek završni radovi, među kojima i postavljanje lučkog svjetla te instalacija urbane opreme. Rok za završetak svih građevinskih i instalaterskih radova je 15. veljače ove godine, nakon čega slijedi tehnički pregled novoizgrađenih objekata lučke infrastrukture, kao i ishođenje uporabne dozvole - zaključio je Franković.

Podsjetimo, riječ je o nešto više od 40 milijuna kuna 'teškom' projektu koji se u gotovo cijelom iznosu financira bespovratnim EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Radovi vrijedni više od 4,6 milijuna kuna

Što se luke Porat tiče, ondje je još u rujnu prošle godine sklopljen ugovor o javnoj nabavi radova na rekonstrukciji te luke, odnosno njezine druge uporabne cjeline.

U roku od pet mjeseci koji je tad počeo teći, izvođač se obvezao izvesti zahvate vrijedne nešto više od 4,6 milijuna kuna, a koje je sufinanciralo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture (4,1 milijun kuna), Općina Malinska - Dubašnica (500 tisuća kuna) i Županijska lučka uprava Krk.

Radovi na 2. uporabnoj cjelini obuhvaćaju rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa i izvedbu armirano-betonskog valobranog zida s vanjske strane primarnog lukobrana, kameno opločenje šetnice i asfaltiranje kolnika primarnog lukobrana, piše Novi List.

Radovi na rekonstrukciji operativnog gata u luci Glavotok započeli su u rujnu. Vrijednost tog projekta nešto je veća od 2,5 milijuna kuna, a zahvati koji se sad zgotovljavaju podrazumijevali su izvedbu novog armiranobetonskog zida po obodu gata i podloge njegove kamene obloge partera, a koja se sad upravo izvodi.

Mladen Trinajstić  

PROČITAJTE JOŠ:

Radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab teku po planu
Početkom listopada 2022. započeli su radovi na rekonstrukciji i sanaciji obale u luci Rab, jedne od najvećih investicija Županijske lučke uprave Rab od njenog osnutka. Za sada se odvijaju u skladu s osnovnim planom. Dovršetkom radova umanjit će se utjecaj juga i valova na akvatorij luke Rab,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.