3 min. čitanja

LUKA MOZAIKA Likovno stvaralaštvo Vele Luke

LUKA MOZAIKA Likovno stvaralaštvo Vele Luke
Foto: Anđela Šćepanović

VELA LUKA – Velolučani već nekoliko godina rade na projektu Luka Mozaika, čiji je cilj izrada jednog od najdužih mozaika na svijetu. U stvaranje ove impresivne kreacije na otvorenom uključujeni su Velolučani ali i posjetitelji iz svih krajeva svijeta. Ovih dana postavili su novih 40 metara brižno posloženih kamenčića na novoj šetnici ispred zgrade osnovne škole. O izradi i polaganju svih ovih mozaika brine se udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke koja od 2014. djeluje u prostoru bivše tvornice Ambalaža.  Većina tvornica, pa i ova, pogašene su u tužnoj hrvatskoj privatizaciji, pa su tako i ti prostori izgubili svoju svrhu. No udruga je u ovu vratila, ovaj put s ciljem kulturne proizvodnje mjesta.

– Projekt Luka Mozaika pokrenuli smo i kontinuirano vodimo od 2017.g. Okosnica projekta je radionica izrade mozaika u bivšoj tvornici Ambalaža čija smo vrata otvorili svima koji žele sudjelovati u izgradnji jednog od najdužih mozaika na svijetu u Veloj Luci. Do sada je na šetnice mjesta postavljeno tristotinjak metara mozaika u čijoj su izradi sudjelovali Velolučani i posjetitelji iz svih krajeva svijeta – priča nam dopredsjednica udruge, Sandra Baničević.

Foto: Anđela Šćepanović

– Nakon uspješne sezone 2020. na radionici izrade mozaika, ovih dana završena je i ugradnja mozaika na novoj lokaciji; Ugradnja novih 40m metara mozaika oplemenila je prostor ispred zgrade osnovne škole što nam je posebno zadovoljstvo jer smo na taj način obilježili veliku, 110. godišnjicu od izgradnje škole.

Opća pučka učiona sagrađena davne 1911.g. najmonumentalnije je kameno zdanje u mjestu, a sagradili su je upravo Velolučani vlastitim sredstvima i radom te velikim zajedništvom, osjećajem za lijepo i održivim promišljanjem za budućnost.

Foto: Anđela Šćepanović

Unutrašnjost zgrade, podovi od tikovine i rukohvat ostali su originalni sve do danas, a ostat će i budućim generacijama.

Kako je škola zdanje za vječnost, tako je i mozaik koji smo postavili u čast prošlim, budućim i sadašnjim generacijama Velolučana. U godini velike godišnjice to je naš hommage zajedništvu; onima koji su je podigli i svima koji je čine živom građevinom.

Osim mozaika nastalih na radionici, ugrađen je i veliki okrugli mozaik promjera 2,5m s motivom drva života. DRVO ŽIVOTA nosi i plodove, riječi koja imaju fundamentalna značenja i koja su zajednička svim ljudima svijeta. Ideja Udruge bila je na poseban način istaknuti prostor ispred škole, a rješenje i izvedbu mozaika drvo života potpisuje akademski kipar Ante Marinović.

Foto: Anđela Šćepanović

Ponosni smo i zahvalni svima koji  mozaik u Veloj Luci čine svakim danom sve većim, zajedno smo odradili veliki posao i postignuli sjajne rezultate. Zahvaljujući kontinuiranom odazivu domaćih i stranih posjetitelja te donatorima projekta kao i Općini Vela Luka koja je prepoznala vrijednost projekta i uz čiju suglasnost se mozaici ugrađuju, idemo hrabro naprijed s ciljem postavljanja najdužeg svjetskog mozaika u Veloj Luci – ponosno priča Baničević o kreaciji kojoj se još ne nazire kraj i u kojoj su zapravo pozvani sudjelovati svi!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

LUKA MOZAIKA Velolučani u svom mjestu izrađuju najduži mozaik na svijetu!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.