3 min. čitanja

Lovranac Roland Vlahović trostruki pobjednik 27. Državnog natjecanja brodomaketara

Lovranac Roland Vlahović trostruki pobjednik 27. Državnog natjecanja brodomaketara
Foto: HSB

RIJEKA - Lovranac Roland Vlahović ukupni je pobjednik 27. Državnog natjecanja brodomaketara!

Vlahović je osvojio čak tri zlatne medalje – za bojni brod Borodino (97,33 bodova), za razarač Algonquin (95,67 bodova) i brod L'amarante (95,67 bodova). Prijelazni pokal za apsolutno najbolju maketu natjecanja osvojio je Roland Vlahović za maketu bojnog broda Borodino (97,33 bodova). Osim tri zlatne, na ovogodišnjem Državnom natjecanju dodijeljene su i četiri srebrne medalje, kao i 15 brončanih.

U konkurenciji juniora najuspješniji je bio tim Osnovne škole Pučišća (Radić, Drpić, Martinić, Dostičić, Kusanović, Goić) koji je pod mentorstvom Milia Šantića izradio model pasare i za to osvojio srebrnu medalju (94,50 bodova).

Na natjecanju je sudjelovalo šest maketara seniora s 20 maketa u šest kategorija – razred C-1 makete na vesla i jedra; Razred C – 2 makete brodova na motorni pogon; Razred C – 3 makete postrojenja/instalacija; Razred C – 6 plastične makete; Razred C – 7 kartonske i papirne makete i razred C - 8 makete iz kompleta za sastavljanje. Osim seniora, na 27. Državnom natjecanju brodomaketara sudjelovalo je i četvero juniora (3 pojedinca i 1 tim) sa šest maketa u dvije kategorije – razred C – 2 makete brodova na motorni pogon i razred C – 8 makete iz kompleta za sastavljanje.

Suci ovogodišnjeg natjecanja su bili Mladen Mitić (predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva), Branko Vekarić (član ocjenjivačkog povjerenstva), Željko Skomeršić (član ocjenjivačkog povjerenstva) i Roland Vlahović (član ocjenjivačkog povjerenstva).

Sve natjecateljske makete brodica i brodova, kao i tri makete izvan konkurencije, možete pogledati na 14. Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2022“ koja je od utorka, 11. listopada, do četvrtka, 20. listopada, otvorena za javnost. Ulaz je slobodan, a radno vrijeme izložbe je sljedeće:  radnim danom od 09:00 do 19:00, a vikendom od 10:00 do 15:00 sati. Posljednjeg dana (20. listopad) izložba će za posjetitelje biti otvorena od 09:00 do 12:00, nakon čega slijedi dodjela nagrade publike. Naime, posjetitelji izložbe mogu prilikom dolaska sudjelovati u ocjenjivanju maketa, te će se posljednjeg dana izložbe njihovi bodovi zbrojiti i maketa s najvećim brojem bodova dobit će nagradu publike.

Državno natjecanje brodomaketara i popratna ocjenska izložba maketa brodova tradicionalna su manifestacija koja se u Rijeci održava od 1995. godine. Natjecanja se održavaju ili prema NAVIGA pravilima (međunarodna pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari sa svim brodovima) ili po Nacionalnim pravilima (pravila prema kojima se mogu natjecati brodomaketari s maketama hrvatskih tradicionalnih brodova i brodica). Natjecanja se svake godine izmjenjuju, a ove godine natjecanje je održano po NAVIGA pravilima.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Manifestaciju financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Državno natjecanje brodomaketara i prateća izložba maketa brodova “Rijeka 2022”
Lovranac Roland Vlahović ukupni je pobjednik 27. Državnog natjecanja brodomaketara osvojivši čak tri zlatne medalje. U novootvorenom edukacijsko-izložbenom prostoru u Rijeci, Kući brodova koja se smjestila u prostoru na adresi Strossmayerova 13B dodijeljene su nagrade najuspješnijim brodom…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.