2 min. čitanja

Lovorov list koristi se kao začin, ali i lijek

Lovorov list koristi se kao začin, ali i lijek
Foto: Unsplash

Osim kao začin, lovor je popularan i zbog svojih ljekovitih i dekorativnih svojstava. Nezaobilazan je u mediteranskoj kuhinji, a može se dodavati raznim jelima.

Lovor je višegodišnja biljka čiji se listovi koriste kao začin, ali i lijek. Raste u obliku grma i može doseći visinu od čak 15 metara. Ima duguljaste listove koji su zašiljeni na vrhu te sitne cvjetove, dok su plodovi lovora male crne bobice.

Najrasprostranjeniji je na području Mediterana, a osobito su ga cijenili Grci i Rimljani koji su se kitili vijencima od ove biljke.

Najbolje uspijeva na mjestima do 400 metara nadmorske visine. Odgovaraju mu sunčani položaji, ali za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci treba mu osigurati sjenu. Ne podnosi temperature niže od -6 stupnjeva.

Nezaobilazan u mediteranskoj kuhinji

Lovorov list se kao začin u našim domaćinstvima više koristio u prošlosti nego je to danas slučaj.

Nezaobilazan je u mediteranskoj kuhinji, a može se dodavati raznim vrstama pečenja, gulašu od divljači, jelima od kiselog kupusa, mesnim i ribljim marinadama, kod kuhanja hobotnice ili sipe, raznim umacima, kiselim krastavcima, paprikama, ali i kao dodatak kod spravljanja jela od divljači i teletine.

Lovor će oplemeniti miris i okus svakog jela, ali s njim ne treba pretjerivati, najčešće je dovoljan jedan veći list. Ako lovorov list ne otpušta nikakav miris kada ga slomite ili presavijete, znači da nije dobar za korištenje.

Ljekovitost

Lovor zbog svog bogatog kemijskog sastava ima širok spektar ljekovitih svojstava. Umiruje rad želuca, ublažava stres i nervozu, stimulira imunološki sustav i pomaže kod menstrualnih problema.

Također ima i antiseptičko djelovanje, jača apetit, sprečava nadutost u crijevima, poboljšava probavu, a dobar je kao sredstvo za pomoć pri iskašljavanju. Koristi se u liječenju bronhitisa, prehlade i reumatizma.

Mitovi

Prema starogrčkom mitu, nimfa Dafna pretvorila se u lovorovo stablo kako bi izbjegla Apolonovo udvaranje, a Apolon je potom lovorovo stablo učinio svetim te grančice lovora nosio kao uspomenu na neuzvraćenu ljubav.

Drugi mit svjedoči o tomu da je proročica Pitija žvakala lovorove listove neposredno prije objavljivanja proročanstva, stoga je s tim mitom povezano vjerovanje da spavanje s lovorovim listom ispod jastuka omogućava da u snovima vidimo budućnost.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

JESTE LI ZNALI? List masline je prirodni antibiotik!
U narodnoj medicini list masline već je dugo prepoznat kao prirodan antibiotik, pa se često koristi za jačanje imunološkog sustava organizma. Biljno carstvo bogata je riznica spojeva vrlo izraženog antimikrobnog djelovanja. U tom je carstvu uloga pojedinih biljnih vrsta, poput masline, već stoljeći…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.