2 min. čitanja

Lov na velike ribe u Orebiću

Lov na velike ribe u Orebiću
Foto: PSU Peliška idra

OREBIĆ - U gradu pomoraca i kapetana - Orebiću - i ove se godine održava tradicionalno natjecanje u lovu na velike ribe Orebić Offshore Challenge. Ekipe su se jutros na pučini pokraj Pelješca, Mljeta i Korčule okušale u lovu na tune i iglune.

Dvadeset i šest ekipa otisnulo se na pučinu drugog dana natjecanja u lovu na velike ribe, koji u Orebiću organizira udruga Peliška jedra.

- Natječe se u ribolovu na veliku ribu, to jest, tunu, igluna, iglana, lampugu i luca. Imamo kvotu od 800 kila koju možemo izvadit, ostalo bude po sistemu uhvati pa pusti - objasnio je za HRT predsjednik Udruge „Peliška jedra”, Dario Krističević.

Vrijeme ih je poslužilo. Idealne lokacije tražili su i 15 nautičkih milja daleko od obale.

Foto: PSU Peliška idra

- Krenulo je loše, ali danas je još gore. Jučer ništa nismo ulovili, ali danas smo puni optimizma, kaže Gordan Pintar iz Splita.

- Dvije ribe prvi dan. Jednu smo izvukli, mislim 73 kila, i drugu smo morali pustit, po pravilima. Druga je imala negdje oko 50, 60 kila, opisuje Gordan Svalina koji je državni prvak u lovu na veliku ribu.

Hrvatskim ekipama ove se godine pridružila i ekipa iz Boke kotorske.

- Bolji su danas vremenski uvjeti, pa se nadamo i boljem uspjehu danas. Jučer smo imali problem s morskom strujom i s vjetrom. Danas je mnogo bolje, rekao je Denis Mandić iz Crne Gore.

Foto: PSU Peliška idra

Hrvatski reprezentativci u lovu na veliku ribu već dvije godine drže visoko drugo mjesto na svijetu.

Uz dobru opremu, brod i poznavanje mora, za ulov je, kažu, potrebno i malo sreće, koju svaka ekipa priziva na svoj način.

- Ove godine usisavamo brod. Prije polaska. Malo zbog higijene, malo zbog praznovjerja, objašnjava Svalina.

Pobjednik će biti proglašen sutra. U Orebiću je u tijeku i dvotjedni Festival peljeških kapetana - upravo u čast morskim vukovima - onima sadašnjima kao i onima iz bogate pelješke pomorske povijesti.

Ivana Brailo Drnas

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.