1 min. čitanja

Lošinj sutra uplovljava u zlatno doba pomorstva

Lošinj sutra uplovljava u zlatno doba pomorstva
Foto: Sandro Tariba

MALI LOŠINJ - Festival LOSINAVA - Lošinjskim jedrima oko svijeta počinje sutra na Lošinju, a u periodu od 3. do 17. rujna posjetitelji će moći uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji ovog otoka.

Zainteresirane očekuje mnoštvo regata, predavanja, sportskih događanja, koncerta i edukativnih predavanja te radionica. Samo značenje naziva festivala LOSINAVA je zapravo kombinacija „Lošinja“ i „Nave“, broda, odnosno vrste jedrenjaka duge plovidbe s tri jedra.

Otvorenje festivala održat će se 3. rujna u malološinjskoj luci defileom nakon čega započinje 10. Lošinjska regata pasara na vesla, tradicionalna veslačka utrka u kojoj se natječu drvene barke (pasare do 4,3 metara i pasare preko 4,3 metara), po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci.

Osim regate pasara, bit će tu i 5. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u luci Mali Lošinj (9.9.) te 40. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca (10.-11.9.). Posljednja regata u nizu je 46. Nerezinska regata
tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954.- do 1966. te od 2011. godine do danas. Upravo je ove godine 10. obljetnica održavanja od njezine revitalizacije. Ova regata ujedno obilježava i završetak festivala LOSINAVA.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u 100-postotnom iznosu. Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

Detaljan program festivala možete pronaći na internet stranici Visitlosinj.hr.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.