2 min. čitanja

'Location manageri' svjetske filmske industrije obilaze lokacije od Dubrovnika do Kvarnera

'Location manageri' svjetske filmske industrije obilaze lokacije od Dubrovnika do Kvarnera
Foto: Screenshot

Ovih su dana Hrvatsku obilazili inozemni utjecajni menadžeri za filmske lokacije, s jednim ciljem: odabir lokacija za buduće svjetske projekte. O tome, ali i kroz 10 panela, filmski su stručnjaci razgovarali o filmskoj budućnosti, na cjelodnevnoj manifestaciji ''ProFilm Dani''.

''Hotel Portofino'' radnjom je smješten u Italiju 1920. No, to je lovranska vila, a čitava Primorsko goranska županija, već treću sezonu je filmski set.

- Treća sezona prošla je puno glađe, jer počeli smo s prvom za vrijeme COVID pandemije. Sada nam se pridružila i hrvatska kostimografkinja, ali sve tri sezone smo snimali tijekom ljetnih mjeseci, i ovoga ljeta su izazov bile oluje, a s tim se vremenskim uvjetima novim moramo pomiriti . rekao je za Dnevnik Christopher Arache, producent serije ''Hotel Portofino''.

Čak 95 % filmske ekipe hrvatski su filmski radnici. I to oni koji stvaraju seriju Šutnja. A ukupni izravni prihod od serije je 15 milijuna eura.

- Negdje oko 27 tisuća noćenja smo ostvarili kroz te tri sezone, a to su zapravo dvije kalendarske godine. Serija se prikazuje na više od 70 teritorija u svijetu i iznimno je popularna u Americi - otkrio je producent Nebojša Taraba.

Menadžeri obišli potencijalne lokacije diljem zemlje

Od Dubrovnika do Kvarnera, uz unutrašnjost, ovih su dana obišli europski 'location manageri'.

- Sustav povrata novca od 25% prvi je i najvažniji korak kad pregovaramo o produkciji, no kada primim scenarij u ruke, tražim odgovor gdje to imaginarno mjesto oživjeti na filmu. Hrvatska nudi puno, povijesnu različitost, ali i mjesta koja do sada nisu na filmu prikazana - rekla je E. J. Richards, menadžerica iz Velike Britanije.

- Najviše me se dojmila ta raznolikost, od prirode do starog grada, tvornice su zanimljive. A sve je povezano nekoliko sati jednostavne vožnje. Što nam je važno, zbog troškova - zaključio je Benjamin Hendriks, menadžer iz Nizozemske.

Predsjednik američke svjetske organizacije, rodom Hrvat, s adresom u Kanadi kaže, holivudski je štrajk direktno stopirao njihov rad.

- Kanada i Britanija, kao servisni modeli, su na pauzi, ali nadamo se da će i glumci pronaći rješenje, kao što je sporazum postignut sa scenaristima. No, naš posao je umrežen, zato je važan dolazak u Hrvatsku. Mi ne znamo što tražimo dok to ne vidimo. To je naš posao - rekao je John Rakich, predsjednik LMGI-ja iz Kanade.

Štrajk je i u Hrvatskoj privremeno odgodio 4 inozemna projekta. No, brojke za ovu i prošlu godinu oduševljavaju.

- Otprilike se krećemo oko 44,5 - 45 milijuna eura po potrošnji - otkrila je Tanja Ladović Blažević iz Ureda "Filming in Croatia".

Trenutno je u procesu izmjena Zakona o audiovizualnim djelima, a čeka se Fond kojim bi se educirali novi djelatnici. U protivnom, inozemne projekte ćemo morati odbijati, zaključuje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.