2 min. čitanja

LNG terminal u zadarskoj Gaženici gotova stvar: Studija stiže na javnu raspravu

LNG terminal u zadarskoj Gaženici gotova stvar: Studija stiže na javnu raspravu
Foto: LNG Hrvatska

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva dala je cjelovitu informaciju o izgradnji mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom i stlačenim prirodnim plinom u Luci Gaženica.

Najava LNG Hrvatska d.o.o. u svibnju prošle godine da planira izgradnju skladišta plina u Gaženici uzburkala je duhove u Zadru, pogotovo jer o tome nitko u lokalnoj vlasti, pa ni u Lučkoj upravi Zadar, o tome nije imao pojma. U međuvremenu je rat u Ukrajini ukazao na potrebu gradnje više ovakvih pretovarnih mjesta, te će prema svemu sudeći i ovaj u Zadru u bližoj budućnosti biti sagrađen.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat kaže kako postupak postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš u ovakvim slučajevima provodi Ministarstvo, a ne lokalna samouprava.

– Zahvat će omogućiti prekrcaj ukapljenog prirodnog plina iz opskrbnih LNG plovila i LNG cisterni u spremnike, punjenje LNG-om plovila i cestovnih vozila pogonjenih LNG-om, punjenje vozila pogonjenih stlačenim prirodnim plinom (SPP-om), prekrcaj LNG-a iz spremnika u autocisterne za daljnji prijevoz LNG-a, odnosno u LNG ISO kontejnere koji se mogu dalje transportirati cestovnim, željezničkim i pomorskim putem - navodi Horvat.

Mjesto za opskrbu plinom sastoji se od pristanište za plovila s opremom za prekrcaj, „bullet” spremnicima volumena 1.000 m3, spremnika s potpunom izolacijom, punilištima cisterni i kontejnera s nadstrešnicom, protupožarnim spremnikom s pumpnom stanicom, trafostanicom, upravljačkom zgradom, prometnicama i ostalim pomoćnim postrojenjima, piše 057.info.

Izgradnja mjesta za opskrbu UPP-om planirana je kroz tri etape s postupnim povećanjem kapaciteta skladištenja. Postupno će se kroz pojedine etape povećavati i broj mjesta za utovar vagon cisterni te za kamione i ISO kontejnere.

D.G.

Da LNG u Gaženici planira bunker stanicu za plin u Zadru nitko nema pojma | | Morski HR
Na vijest plasiranu na portalu Pomorac.hr o tome da je odlučene gradnje plinskog terminala u Gaženici, zadarska javnost ostala je iznenađena. I dok su jedni mislili da je to prvoaprilaska šala
LNG Hrvatska gradi stanicu za pretovar ukapljenog plina u zadarskoj Gaženici
Tvrtka LNG Hrvatska pokrenula je postupak javne nabave za izradu idejnog projekta mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom (UPP) i stlačenim prirodnim plinom (SPP) u zadarskoj Luci Gaženici. Obavijest o pokretanju postupka nabave za usluge izrade idejnog projekta mjesta za opskrbu UPP-…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.