2 min. čitanja

Da LNG u Gaženici planira bunker stanicu za plin u Zadru nitko nema pojma

Da LNG u Gaženici planira bunker stanicu za plin u Zadru nitko nema pojma
Foto: Boris Kačan

ZADAR – Na vijest plasiranu na portalu Pomorac.hr o tome da je odlučene gradnje plinskog terminala u Gaženici, zadarska javnost ostala je iznenađena. I dok su jedni mislili da je to prvoaprilaska šala, drugi, kao što je i načelnik susjednih Bibinja Šime Sekula, koji su izravno povezani s Gaženicom, ostali su iznenađeni. Čini se da je i zadarski gradonačelnik Branka Dukića ostao bez riječi. Neki misle da je to račun bez krčmara, a drugi da je preuranjena objava, piše 057.info.

Jedan od autora posljednje strategije razvoja Zadra Šime Erlić također je bio iznenađen viješću koja je po njemu dobra ako postoji osigurana distribucija za taj plin.

Među iznenađenima je župan Božidar Longin koji je vijest o tome pročitao kao i drugi iz medija. Plinski terminal postoji u planu razvoja luke, podsjeća Longin. On je provjeravao navod o tome da je Ministarstvo gospodarstva izdalo rješenje za Gaženicu. Ujedno predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar (LUZ), župan Longin tamo nije dobio potvrdnu informaciju, a na novinarski upit nismo dobili nikakav odgovor.

On je preko Novog lista stigao do Hrvoja Krhena, direktora LNG Hrvatska koja planira uz Rijeku u Gaženici graditi bunker-stanice za ukapljeni prirodni plin (LNG).

Prema njihovim tvrdnjama, resorno ministarstvo je izdalo rješenje da je Zadar u odnosu na Ploče i Split prihvatljiva lokacija na osnovu Studije utjecaja na okoliš. Ta studija mora proći javnu raspravu, najavili su iz LNG-a kao i plan da to skladište dovedu od početnih 3 000 do 30 tisuća kubika plina u trećoj fazi.

Sve to bi se odvijalo uz gat 1 u Gaženici kojeg koristi CRODUX za distribuciju naftnih derivata skupa sa susjednim skladištem.

To je jedan od gatova teretne luke za koju koncesiju ima Luka d.d., informirao je Đoni Štambuk, v.d. ravnatelj LUZ-a u kojem također nemaju službenu informaciju o tome da je Gaženica kojom gospodare odobrena za plinsko skladište.

– Pretpostavljamo da se radi o inicijativi našeg koncesionara Luke u čijim planovima za koncesiju postoji plinski posao, kazao je Štambuk, dodajući kako je dug put do ostvarenja tog plana. U LUZ- su, prema njegovim riječima posljednjih godina intenzivno razgovarali s LNG i otvoreni su za tu priču koja bi donijela veći značaj i prihode za luku Gaženica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zadar će u roku 4 godine dobiti plinski terminal
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.