3 min. čitanja

Liječnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ozbiljno nedostaje - Dodatni problem im je stambeno pitanje

Liječnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ozbiljno nedostaje - Dodatni problem im je stambeno pitanje
Foto: Pixabay/Ilustracija

DUBROVNIK - U cijeloj Hrvatskoj nedostatak liječnika sve je veći problem, a posebno je izražen u manjim gradovima i mjestima. Tako je Dubrovnik već godinu dana bez jednog, a ovih je dana ostao bez još jednog pedijatra zbog odlaska u mirovinu.

Iz Hitne pomoći najjužnije županije, pak, u vrijeme raspisivanja specijalizacija također odlaze mladi liječnici. Problemi su to koji će s vremenom, ako se ne promijeni sustav, upozoravaju s juga, biti još i veći.

Doktorica Katarina Rydzak je prije dva i pol mjeseca iz Zagreba došla raditi u dubrovačku Hitnu pomoć. Zadovoljna uvjetima rada i ekipom, razumije i kolege koji odlaze na specijalizaciju.

- Svi traže neko svoje radno rješenje u specijalizaciji i traže tu neku sigurnost. Posao od 8 do 16, a ne smjene po 12 sati, noćne smjene. Mislim da je to lakša opcija - rekla je Katarina Rydzak, liječnica Zavoda za hitnu medicinu DNŽ - Ispostava Dubrovnik.

Upravo zbog odlazaka na specijalizacije nedavno je županijski Zavod za hitnu medicinu objavio natječaj za čak 14 liječnika. Sada su sva mjesta popunjena.

- U najavi su još dva odlaska, ali imamo već dva odabrana kandidata. Sad vidite - sve to je jedna sretna okolnost jer se isto tako moglo dogoditi da se ne javi niti jedan kandidat - kazao je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Iako je iz prijedloga novog zakona ispalo ono što smatra jako dobrim rješenjem, nada se kako će to biti regulirano podzakonskim aktom.

- Da se mladim liječnicima, neću reći uvjetuje, nego nudi mogućnost da godinu dana rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da steknu iskustvo, da se senzibiliziraju s pacijentima i da imamo i mi i Domovi zdravlja, pogotovo na terenu rješenje - izjavio je Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Dodatni problem Dubrovnika je stambeno pitanje, iako ga županija subvencionira s 2000 kuna na mjesec.

- Nemoguće je pronaći cjelogodišnji smještaj u Dubrovniku, tako da bi bilo super kada bi Zavod dobio neke stanove na korištenje od županije ili od Grada - rekla je Rydzak.

Dom zdravlja, pak, osigurava besplatni smještaj. Unatoč tome je Mokošica, s 850 upisane djece, već godinu dana bez pedijatra, a ovih dana i lapadska pedijatrica, s 2000 malih pacijenata, odlazi u mirovinu.

- Problem je nastao kad smo mi jednu našu specijalizanticu financirali, poslali na specijalizaciju i kada ona nije po završetku specijalizacije nije došla ni dana odraditi u Dubrovniku i tad je nastala rupa - kazao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Za sada se izmjenjuju preostale dubrovačke pedijatrice, ali svi se nadaju dugotrajnijem rješenju - pregovara se s novim liječnicima o njihovom dolasku.

- Čak i financijski nešto se dogovaramo da bi mogli i povećati u skladu sa zakonom. Dakle, ne s Domom zdravlja nego s ili gradom Dubrovnikom ili sa županijom koji bi nekakav nadstandard plaćali dodatno - izjavio je Bazdan.

No, sve je to gašenje vatre. Nužna su sustavna i cjelovita rješenja, inače će se, pogotovo manje sredine - ističu akteri ove priče - naći u vrlo velikim problemima, piše HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, čini se, najizraženije u Pločama
PLOČE - Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da su u obiteljskoj medicini čak 733 liječnika starija od 60 godina. Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, a taj je problem, čini se, najizraženiji u Pločama. Ploče su od četvrtka bez pedijatra. Liječnik koji je posljednjih deset godina…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.