2 min. čitanja

Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, čini se, najizraženije u Pločama

Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, čini se, najizraženije u Pločama
Foto: Youtube / Screenshot

PLOČE - Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da su u obiteljskoj medicini čak 733 liječnika starija od 60 godina. Nedostatak liječnika osjeti se u cijeloj zemlji, a taj je problem, čini se, najizraženiji u Pločama.

Ploče su od četvrtka bez pedijatra. Liječnik koji je posljednjih deset godina liječio mlade pacijente iz Ploča i okolice, prije dva dana otišao je u mirovinu. Njegov posao sada radi obiteljski liječnik.

- Najlošiji pedijatar opet obavlja posao bolje nego najbolji doktor opće medicine za djecu - ističe pedijatar Latif Uzunaj.

Eleonora Doboš iz Ploča priželjkuje da se ishodi dugoročno i brzo rješenje kako bi djeca mogla imati specijaliziranu i adekvatnu skrb

No pedijatrijska ordinacija nije zatvorena i kako smo doznali neće ni biti. Privremena pedijatrica trebala bi početi s radom u iduća dva tjedna, a sljedeće godine očekuje se povratak liječnice koja je trenutačno na specijalizaciji.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović rekla je da će se roditelji obratiti medicinskoj sestri koja će ih uputiti nadležnome liječniku obiteljske medicine u Domu zdravlja Ploče, odnosno Metković.

- Mi kao najbliža zdravstvena ustanova Domu zdravlja Ploče bit ćemo solidarni i po potrebi primati pacijente - navodi ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjeko Čuvalo.

Za gotovo 12 tisuća pacijenata u Pločama i okolici veći je problem što većina sadašnjih liječnika u iduće dvije godine odlazi u mirovinu, a novog liječničkog kadra nema.

Način privlačenja kadrova u nešto što je provincija mora biti potpuno drugačiji od onoga kako se kadrovi privlače i regrutiraju u velikim gradovima, smatra gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

- Danas nema šanse da dobiju niti stan niti specijalizaciju i 'ko će tu ostat - zapitao je Josip Gašpar iz Ploča.

Svjesni nedostatka medicinske skrbi u svojem gradu, Pločani su zabrinuti.

- Hoću li ja morat' ić u Metković ili čak i Dubrovnik, ne znam, to je katastrofa! - upozorava Pločanin Zlatko Arapović.

Njihov sumještanin Jure Vujević ističe: Mi starimo, a ima i djece, ima i bolesnih, gdje ćemo ići, gdje ćemo se liječiti?

Nadaju se da će odgovore na pitanja uskoro dobiti, ali i povećati broj zainteresiranih liječnika za rad ovdje, kako kažu, sigurnosti radi, jer najbliža bolnica tek je u Splitu ili Dubrovniku, za Pločane ipak predaleko, piše HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.