1 min. čitanja

Liječnici u Malom Lošinju prijetio smrću - Dobio zabranu približavanja

Liječnici u Malom Lošinju prijetio smrću - Dobio zabranu približavanja
Foto: Pexels

MALI LOŠINJ -Koordinacija hrvatske liječničke medicine (KoHOM) najoštrije je u četvrtak osudila napad na liječnicu obiteljske medicine koju je pacijent napao u ambulanti na Lošinju, upozorivši da su liječnici i medicinske sestre sve više izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

41-godišnjak je telefonski prijetio smrću liječnici opće prakse u ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije u Malom Lošinju. Dan kasnije, osumnjičenika su lošinjski policijski službenici pritvorili, nakon čega je doveden na ispitivanje u državno odvjetništvo. Određena mu je mjera zabrane približavanja.

KoHOM poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva i DORH, domove zdravlja i ostale na poduzimanje svih mjere kako bi se zaustavilo nasilje prema zdravstvenim djelatnicima zbog kojega su oštećeni i svi ostali pacijenti.

“Poražavajuća je činjenica da napadnuta liječnica kojoj se prijetilo smrću, iako iznimno potresena, nije mogla otići na bolovanje”, upozorava se u priopćenju uz pojašnjenje kako bi zbog njezina bolovanja dvije ambulante ostale bez liječnika, jer ona obavlja zamjenu i za drugu ambulantu.

Napadnuta liječnica ne može dobiti ni zamjenu za specijalizaciju koja je već započela, navodi se.

Na Lošinju su samo četiri ambulante koje pokrivaju otoke Cres, Lošinj, Ilovik i Unije, zbog čega liječnici ne mogu otići na bolovanje ili godišnji.

“Zaduženi su za mrtvozorstvo, a u sezoni za velik broj turista. Slika je to stanja na otocima u kojoj se primarni zdravstveni sustav urušava”, a na što KoHOM, kako ističe, godinama upozorava nadležne.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.