2 min. čitanja

Lenac jedino društvo koje bi u Hrvatskoj bilo oporezivano dodatnim porezom!

Lenac jedino društvo koje bi u Hrvatskoj bilo oporezivano dodatnim porezom!
Photo: Aljoša Pavelin

Do prvog dana prosinca traje javno savjetovanje o Vladinom Prijedlogu zakona o dodatnom porezu na dobit. Hrvatska udruga poslodavaca još je jednom pozvala da se odustane od uvođenja dodatnog poreza na ekstraprofit. Smatra ga štetnim i opasnim za gospodarstvo, a tvrde i da će oslabiti najuspješnije hrvatske kompanije.

Brodogradilište Viktor Lenac u Rijeci sljedeće godine planira remont doka 11 koji je ključan za zadržavanje i širenje poslovnih planova. Novac za to osigurali su od ostvarene dobiti, no sada bi se, zbog najavljenog dodatnog poreza na dobit, od te investicije moglo odustati.

- Ako ne osiguramo kapacitet doka 11, koji nam je najvažniji kapacitet, moglo bi doći do pada prihoda - ističe članica Uprave i glavna izvršna direktorica Viktora Lenca, Sandra Uzelac.

- Doveli bi u pitanje radna mjesta - naravno u jednom dužem vremenskom periodu, ne bi se to dogodilo sutra, ali sigurno predstavlja velik rizik za budućnost poslovanja i uopće održivost brodogradnje - dodaje.

Zbog toga su svoje komentare o utjecaju novog poreza uputili Vladi putem javnog savjetovanja.

- Lenac ispada praktički jedini primjer i jedino društvo koje bi u Hrvatskoj i u Europskoj uniji, odakle dolaze naši konkurenti, bilo oporezivano dodatnim porezom, što mu smanjuje i financijsku stabilnost i akumulaciju sredstava u konačnici i za krizne i recesijske godine koje dolaze - dodaje Uzelac.

Da će dodatni porez onemogućiti investicije najuspješnijih tvrtki te daljnji rast plaća - ponovno upozoravaju poslodavci, izvoznici i gospodarske komore koje okupljaju strane ulagače.

- Mi i dalje smatramo da će Vlada čuti i gospodarstvenike, ali i ekonomiste i financijaše, koji su ujedinjeni u stavu da je uvođenje ovog poreza na ekstraprofit nepravedno, da šalje pogrešnu poruku i da će negativni efekti biti puno veći, puno snažniji od pozitivnih efekata na sami proračun - kaže glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Tvrtke u svojim komentarima traže da reinvestirana dobit bude neoporeziva, dok je Vlada, kada je predstavljala zakon, predvidjela samo odbitke od prodaje imovine, piše HRT.

- Ako je netko od poduzetnika ostvarivao prihode pa onda ako ostvari i dobit s te osnove zbog toga što je u 2022. primjerice prodao nekakav poslovni pogon ili nešto drugo da mu se taj dio praktički neoporezuje - izjavio je nedavno ministar financija Marko Primorac.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.