3 min. čitanja

Legendarna radijska emisija Pomorska večer slavi 70. rođendan

Legendarna radijska emisija 
Pomorska večer slavi 70. rođendan
Foto: Morski HR

Jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskoga radija - Pomorska večer, koju mnogi smatraju kultnom emisijom hrvatskoga etera, u srpnju je napunila 70 godina neprekinutog emitiranja, no s proslavom rođendana pričekalo se do listopada. U Zadru će, 10. listopada, biti održana svečana slavljenička emisija. Emitirat će se s broda uz video prijenos na društvenim mrežama.

Legendarna emisija prvi je put emitirana pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb (08.07.1952.), a njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.

- Ja sam se na tom putovanju upoznao s mornarima. I možete zamisliti kada brod pristane u luku i dođe njihov opskrbljivač i donese poštu. I onda neki dobiju pismo, a druga polovica ništa. I onda vidite razočaranost kod tih mornara koji nisu dobili pismo i vijesti od svoje kuće. Meni je tada sinula ideja ne bi li radio mogao povezati te ljude s njihovim obiteljima. Zamisao je bila da oni pišu radiju, a mi čitamo te njihove pozdrave.

I tako je sve počelo, prisjetio se prije više od 25 godina u programu Hrvatskog radija Knezoci. Unatoč početnoj skepsi nadređenih nakon četiri-pet emisija pokazalo se da je emisija polučila nevjerojatan uspjeh.

Bili smo doslovno bombardirani pismima mornara koje su slali iz svih luka svijeta. Slale su i njihove obitelji, tako da nismo mogli sve ni pročitati u jednoj emisiji, prisjetio se Knezoci.

Emisija se na početku emitirala od 18:30, a ljeti od 20 i trajala je sat vremena. Emisiju je kasnije preuzeo Zvonimir Bukovina i trajanje produžio na dva sata. Promijenio je i ime emisije u Pomorsku večer koja se i danas tako zove. Dvadeset godina emisiju su vodili legendarni spikeri Radio Zagreba Valika Šverer i Ljubo Jelčić.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća Pomorska večer počela se emitirati iz regionalnih centara - Radio Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke i Pule. Početkom devedesetih emitiranje je produljeno na četiri sata. Pomorska večer emitirala se bez prekida i tijekom Domovinskoga rata, iako u otežanim uvjetima. Jedno kratko vrijeme "dubrovačku" smjenu radili su kolege s Radio Rijeke, jer je tijekom bombardiranja bio oštećen odašiljač na Srđu.

Kasnije je urednica Božica Đurđević magnetofonske vrpce brodovima Jadrolinije slala kolegici Branki Malnar u Rijeku, odakle su se snimljeni materijali emitirali.

Iako su nove tehnologije promijenile dosta toga, još ima onih koji žele pozdraviti nekoga svoga na moru. Uz priče naših pomoraca i probleme koji ih prate, emisija obrađuje najšire teme iz pomorstva, te donosi priče o ljudima s mora i na moru.

Pomorska večer jednako je slušana u priobalju, kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama prisutna je i u domovima naših iseljenika.

Emisija Pomorska večer nagrađena je s više priznanja i nagrada - nagradom HHO-a 2015. godine u povodu Dana ljudskih prava, Plavom vrpcom Vjesnika koju dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske 2016. godine. Već iduće godine čitatelji Večernjeg lista Pomorsku večer su proglasili najboljom radijskom emisijom u Hrvatskoj dodijelivši Večernjakovu ružu. Ranije je emisija dobila i priznanje tadašnjega Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za promicanje pomorske kulture. Posljednje u nizu bilo je priznanje Udruge hrvatskih brodara Mare Nostrum 2022. godine.

Pomorsku večer uređuju s Radio Dubrovnika Božica Đurđević, Radio Splita Zoran Vukičević, Radio Zadra Vladimir Šetka, Radio Rijeke Iva Črnjar Ivančan i Vedrana Pavlović Lisica te iz Radio Pule Dorina Tikvicki.

Osim na regionalnim radijskim postajama, Pomorska večer emitira se i na 1. programu Hrvatskoga radija, međunarodnom kanalu Glas Hrvatske, naknadno se može poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija, na multimedijskoj platformi HRTi, a odnedavno se sažetak emisije može poslušati preko Google i Apple podcast aplikacija.

Iskrene čestitke kolegama želi i redakcija portala Morski HR!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.