2 min. čitanja

Lastovski Poklad nominiran za listu UNESCO-a!

Lastovski Poklad nominiran za listu UNESCO-a!
Foto: Screenshot/Morski TV

Lastovo je jedan zaista poseban, magičan otok s jednom jednako posebnom tradicijom koja bi sada mogla postati dijelom UNESCOVE zaštićene baštine.

Lastovo je i najudaljeniji hrvatski naseljeni otok na kojem tradicija Poklada i dalje živi zahvaljujući strasti i ljubavi preostalih stanovnika koji ju čuvaju od zaborava! Zamislite samo kako se ova tradicija od koje vas prolaze trnci izvodi u kontinuitetu 500 godina!

Kulturna baština kojom se diče Lastovci produkt je spoja Mediterana i izoliranosti otoka koja joj daje toliku specifičnost i jedinstvenost! Lastovski je poklad 17. siječnja 2008. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a trenutno je nominiran za mjesto na popisu dobrih praksi UNESCO-a.

Kompleksna i iznimno strogo organizirana pučka predstava koja kulminira na Pokladni utorak, a u kojoj sudjeluje čitavo stanovništvo otoka, finale je višetjednih zabava i procedura. Anegdote se prenose kroz čitavu godinu, a one najdojmljivije i stoljećima pa su i utkane u izvedbu. U obliku sličnom današnjem Poklad se izvodi od 1483. godine, iako je sigurno postojao i počekom 14 stoljeća, a centralna je "priča" uspješna obrana Lastova od katalanskih gusara.

Pokladni je utorak ove godine na rasporedu 13. veljače. Ako ćete ovoj lastovskoj tradiciji svjedočiti prvi put onda upamtite nekoliko "servisnih" informacija.

Najbolje da na Lastovo stignete do subote, kada je maskenbal gdje se i gosti mogu natjecati za bogate nagrade za najbolje maske, jer pokladarske su uniforme i odore Lijepih maškara u utorak rezervirane za uvježbane lokalne sudionike. U nedjelju možete pratiti povorku Dječjih maškara, a u ponedjeljak popodne Grube maškare – kupljenje jaja pod liru - a svaku je večer i ples u Sali. Imajte u vidu da su na sam Pokladni utorak najatraktivnija događanja već od 15 h, tako da zaploviti put otoka treba ipak dan ranije.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.