5 min. čitanja

LANTERNIST Splitski glazbenici deset godina čuvali su ovu pjesmu, da bi tek sad rekli: "To je to!"

LANTERNIST Splitski glazbenici deset godina čuvali su ovu pjesmu, da bi tek sad rekli: "To je to!"
Foto: Youtube / Screenshot

Prošlo je čitavo jedno desetljeće od kad sam na mail dobio prvu verziju Lanternista. Toliko je naime trebalo da pjesma sazri za širu publiku, odnosno da njen autor Mario Alajbeg kaže "to je to". Iskreno meni se osobno svidjela i ta prva verzija, onako usuvo s akustičnom gitarom i vokalima Libra čije sam pjesme upijao od kad ih znam. Što osobno još od klapskog našeg zajedničkog doba, što kroz zvuk i glas kroz vrijeme, kad su stvorili svoj specifičan stil i danas neusporediv u hrvatskoj umjetničko-glazbenoj sceni. Naravno, pod uvjetom da takva uopće i postoji...

Dat ću sebi slobodu da u jednom članku budem i malo subjektivan, jer je Lanternist na neki način zaokružena verzija priče o svjetionicima, kakvu sam i osobno, samo kroz drugačiji medij - knjigu, priču i fotografiju godinama radio. Bilo je to upravo doba kreativnog stvaranja, kad je Igor Goić sa mnom snimao dokumentarni film Legends of the Light, ja sam slagao hrpu priča u knjigu Legende svjetla, a Alajbeg mi se javio i kaže "poslušaj ovo". Prošlo je desetljeće, Libar se više ne zove tako, a ja sam se naprosto nadao da će Lanternist poslušati i drugi ljudi. I neki dan zove me Mario i kaže: "imam za tebe dobru vijest". Odmah sam znao da je to-to!

Ekipa, gotovo ista, samo umjesto Libar, sad su Salto Guru. Lanternist ide zasvitlit na Splitski festival, a ja sam iskoristio priliku da se napokon vidimo, popričamo malo o prošlosti, sadašnjosti i eventualno načmemo temu budućnosti.

- Davno je to bilo... Je, posla san ti bija prvi demo koji je bija namjenjen Libru, iako ne znan kako se to dogodilo jer demo snimke neman običaj slat nikome van benda:) Mislin da je prošlo 10-tak godina od kad san pismu napisa - kaže mi Mario Alajbeg, koji je i u videu splitskog Pilot studija fenomenalno utjelovio lanternista.  

Kaže da ne bi rekao da je pjesma sazrijevala za javnost, više je dozrijevala za njih same. A priča ide ovako:

- Donija san jedan dan Sini pismu i prvi demo smo Sina Jakelić i ja složili kod njega doma u svega 2 ure. Kako nas dva nismo baš svirački virtuozi nismo raspisali  zahtjevan aranžman. Ono, osnovna ritam gitara, ukucani bubanj, jednostavni  pedovi na klavijaturi i ravnjak bass gitara sa dobrin groovon. Sina je na kraju malo zasolija sa nekin, nazovimo ga, gitarskin solon. Na to smo snimili sve vokale i zvučalo je dobro, a to je bilo dovoljno za prinit ideju bendu.

Bend je objeručke prihvatija pismu , ali smo se složili da pisma zahtjeva puno posla da bude ono šta bi mogla bit. Nismo u to vrime bili baš na ti s vrimenom pa je tako  pisma malo pričekala.

Mislin negdi krajen lita 2015., sa već izmjenjenon postavon Libra, ušli smo u studio kod Vojana Koceića i Elvisa Sršena, tada več  bivših članova benda, i snimili smo pismu. Vojan i Elvis isproducirali su stvar do kraja i pisma je bila po PS-u. Imala je super momenata, ali falilo nam je nešto... nije imala onakvu energiju i emociju kakvu je ima onaj prvi demo. U međuvremenu je Libar prestao s radom i pisma je ostala u škafetinu.

Radeći kasnije na svojin solo materijalima prearanžira san stvar koristeći prijedlog aranžmana Nikole Džaje i gitare Tončija Radića iz prethodnog aranžmana, ali opet nisan bija zadovoljan. No, dogodija se Saltoguru i Lanternist je ponovo doša na red! - govori mi Mario i pojašnjava da su se ovaj put poklopile sve karte i iz 4. pokušaja pa su napravili pismu u koju svi u bendu viruju.

Normalno, morao sam ga pitati i za Libar, za javnost koja ne zna ili samo nagađa... Što je bilo s Librom, tko je ostao i zašto niste više Libar? Što znači Salto Guru?

- Ispravnije bi bilo reć da nas je većina nekada svirala u Libru. Neki su s vrimenon napustili bend, a otatak je negdi 2017. presatao s radom. Ne bi reka da smo se raspali, ali jednostavo se izgubila ona energija. Bio je jedan pokušaj ponovnog okupljanja preostalih članova ali je došlo do određenog nesuglasja i Libar je u takvoj postavi prestao postojati.

Nikola Čelan, kao jedan od pokretača Libra, zadržao je ime i pod njim s mladim snagama nastavio djelovati.

Danas nas je u Saltoguruu šestorica koja su djelovali u Libru, Nikola Colnago, Ivan Ivanišević, Marin Koceić, Vojan Koceić, Andro Rivier i Mario Alajbeg, a na prvon tenoru pridružija nan se Dino Purić.

A Saltoguru se dogodija sasvim neplanirano! Prije 3 godine Našli smo se na piću i nakon duge reminiscencije na minula vrimena sasvim se prirodno nametnula ideja benda. U tom trenu Vojan je ima polugotovu pismu i krenili smo radit na njoj. Poklopila se sa terminom prijave na Zagebački festival i tamo smo kao bend prošle godine i debitirali. Ime je nastalo u jednoj kasnonočnoj Whatsapp prepisci iz čiste zajebancije i znači to šta i piše, Salto Guru!

A za Lanternista inspirirala ga je jedna fotografija, kaže Ivana Bulića Iće, popularnog svjetioničara s viške Stončice.

Možeš li nam reći malo više o planovima za Lanternista; koliko čujem, ide na Splitski Festival? Tko je radio spot i možda riječ dvije o scenariju priče iz spota?

- Nastavljamo s festivalima hahaha! Da, idemo na Splitski festival i nadamo se da će publika prepoznati emociju koju smo tili prenit ovon pismon. A šta se tiće planova, pisma je ka i dite, možeš ti planirat šta očeš, a ona će, na kraju, svojin puten! I ti se moš samo nadat da će završit dobro!

Video za pismu napravili su Vojan koceić i Milan Latković. Krenili smo sa idejom snimanja na svjetioniku Stončica na Visu kod našeg prijatelja lanterniste Ivana Bulića  Iće čija je jedna profilna fotografija na jednoj društvenoj mreži bila inspiracija za pismu. Ali nam je na kraju bilo teško tehnički izvest ideju koju su Miki i Vojan imali. A ideja je bila da lanternist paljenjem lanterne oslobodi duše ili uskrne potopljene mornare. Na kraju smo se, na Milanov prijedlog, odlučili kupiti svoj otok s lanternon, naravno virtualni! Moran priznat da san bija malo skeptičan u početku, ali kad san vidija prve skice spota zna san da će momci napravit vrhunsku stvar i tako i bi!

Za daljnje planove kaže da se Salto Guru okupio s idejom da se povremeno nađu i snime nešto šta smatraju da je vrijedno snimit, ali opet se događa dobra vibra.

-  Intenzivirali smo rad pa tako u pripremi imamo i novu stvar koja bi mogla u eter ove jeseni! - zaključuje Alajbeg, a mi smo se dogovorili da sljedeći naš sastanak neće bit intervju za novine, već razmjena dobre energije i ideja. Tih dviju stvari koje danas toliko nedostaju, a obje ćete doživjeti u ovoj fenomenalnoj pjesmi koja je dozrijevala kao i vino da bi sad bila - najbolja!

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.