1 min. čitanja

FOTO/VIDEO: PRETPREMIJERA Film Legends of The Light u Zadru napokon ugledao svjetlo dana

FOTO/VIDEO: PRETPREMIJERA Film Legends of The Light u Zadru napokon ugledao svjetlo dana
Foto: Iva Perinčić

ZADAR – Zadarska publika sinoć je imala čast prva vidjeti dokumentarni film o hrvatskim svjetionicima. Legends of The Light, djelo je redatelja Igora Goića na kojem je radio devet godina.

Dokumentarac je prikazan u dvorištu palače Cedulin, koji baš podsjeća na dvorište lanterne, kako je rekao moderator događaja, ujedno i autor prije pet godina objavljene monografije Legende svjetla, prof. Jurica Gašpar. Da doživljaj bude potpun, pobrinula se izvrsna klapa Munita, kojima je upravo Goić prije nekoliko dana dovršio genijalan spot za još genijalniju pjesmu Serafina.

Legende svjetla su projekt započet 2013. godine s ciljem terenskog istraživanja svjetionika izgrađenih na istočnoj obali hrvatskog dijela Jadrana te života svjetioničara i njihovih obitelji na tim do danas malo poznatim lokacijama.

Sve je krenulo od ideje koju su začeli Jurica Gašpar, i Gordan Smadilo nakon čega su se u razradi plana pridružili Igor Goić i Vlatko Ignatoski kao sastavni dio istraživačke ekipe sjedinjene u udrugu Lux Mediterraneum.

Prev 1of31 Next

Projekt je odjeknuo i preko granica Republike Hrvatske, pa su na 200. obljetnicu paljenja svjetla na prvom svjetioniku, Savudriji – 2018. godine, dobili poziv iz najviših europskih institucija i predstavili projekt u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Zadarska publika je uživala u svakoj minuti, a kreatori ideje o Legendama svjetla kazali su da su ovom prilikom zaokružili svoj projekt tamo gdje su i počeli – u Zadru. Najavili su i nastavak ove priče, koja bi trebala zaživjeti kroz dodjelu nagrade “Legenda svjetla”, koju bi svake godine pod pokroviteljstvom portala Morski HR i udruge Lux Mediterraneum dodijelili jednoj ili više osoba koje su nekome donijele svjetlo u životu. Prvu takvu simboličnu nagradu, Igor i Jurica dodijelili su kolegi Gordanu Smadilu, za kojeg kažu da je bio njihov svjetlonoša za ovaj projekt.

D.G. / Iva Pejković

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.