4 min. čitanja

Kvarner u prvih osam mjeseci ostvario 60 posto prošlogodišnjih rezultata

Kvarner u prvih osam mjeseci ostvario 60 posto prošlogodišnjih rezultata
Foto: TZ Kvarner

Kvarner, nakon odlično odrađenog srpnja s čak 68% ostvarenih noćenja u odnosu na prošlu godinu, i u kolovozu je nastavio s istim trendom te je ostvareno 66% noćenja u odnosu na kolovoz 2019. godine. U prvih osam mjeseci ostvareno je gotovo 10 milijuna noćenja, što je 60% u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. godine.

– Nadam se da je ovo prva i posljednja korona sezona“, rekao je otvarajući  današnju konferenciju za novinare o ovogodišnjim turističkim rezultatima, župan Zlatko Komadina i predsjednik TZ Kvarnera. Dodao je kako s rezultatima ipak možemo biti zadovoljni jer imamo 40% noćenja manje nego lani ali i dvostruko više od očekivanja u vrijeme lockdowna. „Do sada smo imali 1,3 milijuna dolazaka i gotovo 10 milijuna ostvarenih noćenja, a s obzirom na sve okolnosti to nisu loši rezultati. I rujan je dobro počeo i da nismo kao država ušli u crveno, vjerujem da bi imali i solidnu posezonu“, rekao je župan. Dodao je nadalje kako se pokazalo da je važna sigurnost i blizina destinacije, da turisti mogu automobilima brzo doći ali i brzo otići. „Zadovoljni smo da nije bilo problema u smislu epidemiološke situacije s turistima, a da je u Hrvatskoj bilo više odgovornog ponašanja sigurno bi turisti i dalje u značajnom broju dolazili. Kvarner kao i zaleđe, Gorski kotar, Učka, vinodolski kraj, naši otoci ima sjajnu turističku perspektivu. I naša ulaganja, u kulturnu i prirodu baštinu, sportske i rekreativne sadržaje daju rezultate jer pružamo turistima motive dolaska u ovu regiju – istaknuo je Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

– Kvarner i dalje drži drugo mjesto u Hrvatskoj, po ukupno ostvarenom turističkom prometu. Tako je u kolovozu ostvareno 4 milijuna noćenja što je 66% u usporedbi s kolovozom 2019. godine. To su rezultati koji su nadmašili sva očekivanja i prognoze, te možemo biti više no zadovoljni uzimajući u obzir nametnute i zaista ograničavajuće okolnosti poslovanja u vrijeme pandemije. Od trenutka stavljanja Hrvatske na crvene liste zemalja Italije, Austrije i Slovenije, odmah se osjetio pad u dolascima i noćenjima tih gostiju. Međutim, zahvaljujući i promotivnoj kampanji koju smo još tijekom srpnja i kolovoza proveli u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, s tih tržišta zabilježen je veći udio u broju noćenja – ističe direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

– Inozemni gosti u prvih osam mjeseci ostvarili su čak 80% noćenja – što je uzmemo li u obzir epidemiološku situaciju i mjere koje su, kako vidimo, podložne promjenama na gotovo dnevnoj bazi – odličan rezultat! To potvrđuje da smo našim najvjernijim gostima iz susjednih zemalja i dalje ostali u vrhu destinacija koje odabiru za svoje godišnje odmore, bez obzira na zbivanja. Ono što je također iznimno bitno za dugoročno pozicioniranje Kvarnera kao kvalitetne destinacije je da su nas ove godine posjetili i neki novi gosti, visoke platežne moći, koji su obično svoje odmore provodili u dalekim svjetskim destinacijama, koje zbog pandemije nisu mogli posjetiti ove godine. To je bila izvrsna prilika da se Kvarner prezentira u najboljem svjetlu i pokažemo da i za te goste imamo vrlo atraktivnu ponudu, visoke kvalitete. Prisutnost tih gostiju osjetila se i na van-pansionskoj potrošnji – dodatno pojašnjava direktorica Peršić Živadinov.

Prema ukupnom broju noćenja, najbrojniji i dalje su gosti iz Njemačke s ostvarenih 1,2 milijuna noćenja u kolovozu, te 2,6 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci 2020. godine. Na drugom mjestu po ukupnom broju noćenja nalaze se gosti iz Slovenije s nešto više od 2 milijuna ostvarenih noćenja od siječnja do kraja kolovoza 2020. godine.

U strukturi smještaja najbolje rezultate ostvaruju kapaciteti u obiteljskom smještaju i kampovima, a zatim u hotelima i nautičkom sektoru. Prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov najbolju popunjenost bilježe objekti s 5 zvjezdica, što je ključni pokazatelj kako unatoč svim izazovima, gosti i dalje traže i očekuju garanciju kvalitete i time se nastavlja višegodišnji trend na Kvarneru: popunjenost raste s brojem zvjezdica odnosno kvalitetom ponude. Zahvaljujući dobro postavljenoj strategiji kroz koju nikada nismo težili ka tome da Kvarner postane destinacija masovnog turizma, stvorili smo uvjete da se i u ovakvim neočekivanim okolnostima naši gosti osjećaju sigurnima te su nam se vratili čim je to situacija dopustila.

Sve kvarnerske subregije u kolovozu prešle su broj od 50% ostvarenih noćenja u usporedbi s prošlom 2019. godinom. Najveći broj noćenja ostvaren je na otoku Krku (1,6 milijuna ostvarenih noćenja, što je 70% noćenja u usporedbi s prošlom godinom), slijedi ga Crikveničko-vinodolska rivijera (gotovo 800 tisuća noćenja, što iznosi 68% ostvarenih noćenja) te otok Rab (gotovo 550 tisuća noćenja, tj. dosegnuto je 70% prošlogodišnjih noćenja). Gorski kotar s ostvarenih 18 tisuća noćenja u kolovozu ove godine dosegnuo je čak 76% prošlogodišnjih noćenja. Ove godine domaći gosti, najvećim dijelom individualci, na području Gorskog kotara ostvarili su gotovo 70% noćenja. Obiteljski smještaj, najviše kuće za odmor, domaćim gostima bile su prvi izbor. Zahvaljujući očuvanoj prirodi i dovoljnoj udaljenosti između mjesta, gosti se u Gorskom kotaru osjećaju zaštićeno te su mogli ispoštovati „novo“ pravilo održavanja socijalne distance.

– Jasno je da rujan i posezonu nastavlja određivati epidemiološka situacija u zemlji i regiji, stoga čitav turistički sektor u ovom trenutku pozorno prati događanja na tržištima nama najbližih emitivnih zemalja s nadom da će se bar dio sezone nastaviti i u rujnu koji je za sada na 50% prošlogodišnjih noćenja – govori dr.sc. Peršić Živadinov.

Usprkos trenutnoj nepovoljnoj situaciji za hrvatski turistički sektor zbog novih mjera koje su nametnule neke od nama susjednih zemlja, sudeći po posljednjim informacijama ipak postoji šansa da se bar za Kvarner i Istru, koje i dalje imaju stabilnu epidemiološku situaciju, tijekom rujna izmjene pravila u nekim nama najbližim zemljama te na taj način omogući dolazak gostiju i tijekom rujna.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.