3 min. čitanja

KUPIO OTOK I PRETVORIO GA U RAJ NA ZEMLJI Postao je najmanji nacionalni park na svijetu

KUPIO OTOK I PRETVORIO GA U RAJ NA ZEMLJI Postao je najmanji nacionalni park na svijetu
Brendon Grimshaw

Većina ljudi koji kupuju vlastiti otok čine to u potrazi za luksuzom. Ne i Englez Brendon Grimshaw koji je prije više od 50 godina kupio maleni tropski otok na Sejšelima i pretvorio ga u najmanji nacionalni park na svijetu.

Sejšeli su arhipelag od 115 otoka u Indijskom oceanu od kojih ih je samo 8 stalno naseljeno. Grimshaw je tamo prvi put došao 1962. godine u vrijeme dok je bio urednik i radio za neke od najvećih novina u istočnoj Africi. Oduvijek je, kaže, sanjao o posjedovanju zemlje na Sejšelima, a idealno je bilo da kupi vlastiti otok.

Foto: St. Anne Marine Park u sklopu kojega se nalazi i Moyenne/Snpa.gov.sc

Na tržištu nije bilo mnogo otoka, a oni koji su bili u ponudi imali su enormno visoke cijene. Sejšeli su već tada počeli galopirati prema masovnom turizmu, koji je iz godine u godinu sve više okupirao ovaj rajski arhipelag.

Godine 1962., pretposljednjeg dana njegovog odmora, prišao mu je mladić u glavnom gradu Sejšela, Victoriji, i upitao ga želi li kupiti otok. Mladić ga je odvezao na Moyenne, otok manji od četvornog kilometra, udaljen 4,5 kilometara od sjeverne obale najvećeg otoka Sejšela – Mahéa, u koji se Grimshaw odmah zaljubio. Bilo je, kasnije će reći, dovoljno blizu da se može pristupiti s glavnog otoka Sejšela, a opet dovoljno daleko da se osjeti mir i tišina. Platio ga je svega 8 tisuća funti.

Foto: Wikipedia

Unatoč Moyenneovoj maloj veličini, otok je bio zanemaren, obrastao podivljalom vegetacijom i obilježen grubom ljudskom intervencijom. Malo po malo, zahvaljujući lokalnom stanovništvu, Grimshaw je otok doveo u red s krajnjim ciljem da od njega napravi prirodni raj koji će ga nadživjeti i ostati zaštićen dugo nakon što Grimshawa više ne bude.

Za 40 godina, Grimshaw je vlastitim rukama zasadio oko 15 tisuća stabala i izgradio gotovo 5 kilometara staza. Otok je privukao oko 2.000 novih vrsta ptica i više od stotinu divovskih kornjača koje su u ostatku svijeta, uključujući i Sejšele, već bile na rubu izumiranja. Zahvaljujući naporima Grimshawa, na nekada napuštenom otoku sada žive dvije trećine faune Sejšela.

Njegova je vizija bila ostaviti netaknuti otok budućim generacijama Sejšela i svijeta te povratiti izgled Sejšelima kakvi su bili prije masovnog dolaska turista. Ovaj za mnoge neshvaćeni vizionar uspio se othrvati i brojnim ponudama za kupnju otoka, a neke od njih sezale su i do 50 milijuna dolara. Ponudu princa Saudijske Arabije odbio je uz riječi:

– Ne želim da otok postane omiljeno odredište za odmor bogatih. Bolje neka to bude nacionalni park u kojem svi mogu uživati.I uspio je u tome jer je otok 2008. godine zaista proglašen nacionalnim parkom. S obzirom da Grimshaw nije imao djece 2009. godine je potpisao sporazum s Ministarstvom okoliša Sejšela koji je uključivao Moyenne kao dio parka Marine Parka Ste Anne, dodijelivši mu poseban status čime je otok Moyenne postao najmanji nacionalni park na svijetu.

Foto: Bujna vegetacija Moyennea/Wikipedia

Na otoku se nalazi više od 16 tisuća autohtonih stabala, a prema nekim procjenama Moyenne ima više biljnih vrsta po četvornom metru od bilo kojeg drugog nacionalnog parka na svijetu. Otočić nema pristanište, a pravilo je da tijekom dana na njemu ne može biti više od 300 ljudi. Među bujnom otočkom vegetacijom nalaze se ostaci domova ranih doseljenika, gusarski grobovi i mala kapelica sa slamom. Tu su i divovske kornjače koje slobodno lutaju, brojne ptice i restoran.

Foto: Staza oko otoka/Snpa.gov.sc

Grimshaw je umro 2012., sahranjen je na svom otoku, pokraj oca koji je kasnije došao živjeti s njim, te pokraj dvojice nepoznatih gusara. Na njegov zahtjev na nadgrobnom spomeniku mu piše: “Moyenne ga je naučio da otvori oči za ljepotu oko sebe i kaže hvala Bogu.”

U svojoj oporuci tražio je da otok Moyenne ostane mjesto molitve, mira, spokoja, opuštanja i znanja za Sejšelce i posjetitelje iz inozemstva, bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili vjeru.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.