3 min. čitanja

Kupio hotel podno Velebita kako bi radnici besplatno ljetovali

Kupio hotel podno Velebita kako bi radnici besplatno ljetovali
Foto: Screenshot / YouTube

JABLANAC - Povratnik iz SAD-a kupio je hotel podno Velebita da bi mu radnici mogli besplatno ljetovati i kaže da je to napravio iz čiste sebičnosti.

Tamo gdje masiv Velebita uranja u more, u uvali između njegovih kamenih prstiju, smjestio se Jablanac. Mjesto s 50-ak duša, bez škole i trgovine, ali s crkvom, poštom i hotelom kakvog nema nigdje na Jadranu. U njemu gosti, vjerovali ili ne, borave potpuno besplatno, donosi Tportal.

Vlasnik Darko Matt Sertić odlučio je tako i prije no što ga je kupio. Godinama je tražio objekt u koji bi radnici iz njegove tri sisačke tvrtke mogli doći na ljetovanje, a da ne moraju platiti ni centa.

Kaže da to radi iz čiste sebičnosti. Naime, tko želi dobru i prosperitetnu tvrtku sa sretnim zaposlenicima, mora im omogućiti osnovne stvari - plaćene putne troškove, topli obrok, ali i lijep godišnji odmor, uvjeren je.

Hotel Ablana s 26 soba kupio je prije dvije godine. Izgrađen je u drugoj polovici 90-ih i radio je sve do 2010. kada je ostavljen na milost i nemilost vandalima i vremenu.

Pretvorio se u ruglo mjesta, hotel duhova, pridruživši se nizu napuštenih turističkih objekata na našoj obali koji propadaju u tišini, ali prilikom odluke o kupnji, presudila je lokacija, pojašnjava.

Još kao mladić Sertić se iz rodnog Siska sredinom 80-ih preselio u SAD. Zaposlio se u Silicijskoj dolini te 1994. osnovao tvrtku Applied Ceramics. Glavni biznis mu je proizvodnja komponenti za industriju čipova, a klijenti su mu najveći svjetski proizvođači, poput Intela, Samsunga, Philipsa i tajvanskog TSMC-a.

Isti pogon otvorio je 2008. u Sisku, i to u zgradi instituta bivše Željezare. Tri godine nakon toga pokrenuo je međunarodnu kulinarsku akademiju Kul In, a 2014. i Pisak, prvi poduzetnički inkubator u Hrvatskoj nastao na privatnu inicijativu. Sertić tu nije stao, već je 2018. krenuo s proizvodnjom solarnih modula u tvrtki Sunceco.

U Hrvatskoj Sertić zapošljava oko 200 ljudi. S mišlju na njih, ali i u želji da polaznicima svoje kulinarske škole osigura praksu i tijekom ljeta, dao se u potragu za hotelom ili odmaralištem na moru.

Jedini uvjet u traženju dobre lokacije bio je da ona ne bude daleko od Siska. Zbog toga su se Sertić i njegovi ljudi fokusirali na Kvarner i okolicu. Pregledali su gotovo sve što se nudi od Rijeke do Paga.

Na kraju, kako to obično bude u životu, slučajnost je odigrala presudnu ulogu. Dok je bio kod prijatelja na Rabu, supruga Marina predložila mu je da posjete jedan od najljepših zaljeva na Jadranu - Zavratnicu. Osim brodom, zaljev se može posjetiti uređenom stazom koja kreće iz Jablanca.

Tada je prvi puta vidio hotel Ablanu. Oduševila ga je pozicija na litici iznad mora, a svidio mu se i Jablanac. Danas uspavano i zaboravljeno, u davnini je to bilo živo lokalno trgovačko središte.

Na važnosti mu je davala cesta koja od Jablanca preko prijevoja Veliki Alan, na nekih 1.400 metara nadmorske visine, vodi sve do središta Like. Na svom vrhuncu, početkom prošlog stoljeća, mjesto je imalo više od tisuću stanovnika, a danas ih je u njemu prijavljeno svega 53.

U Jablanac je sve do 2012. uplovljavao trajekt s Raba, da bi njegovim premještanjem u obližnju Stinicu mjesto potonulo u još dublju letargiju. No, ponajviše zbog toga zaobišao ga je bauk masovnog turizma.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

UVALA ZAVRATNICA Kakva je to silueta pod morem? | | Morski HR
U zaljevu Zavratnica u Podvelebitskom kanalu se, s predivne šetnice, negdje na sredini zaljeva i sasvim blizu obale, vide ostaci nekakve rešetkaste konstrukcije, odnosno potopljenog broda.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.