2 min. čitanja

ŠPORKI SPLIT Ronioci s morskog dna splitske Luke izvukli tonu i pol krupnog otpada

ŠPORKI SPLIT Ronioci s morskog dna splitske Luke izvukli tonu i pol krupnog otpada
Foto: Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade

SPLIT – Tonu i pol kupnog otpada izronili su ronioci Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade u dvodnevnoj ekološkoj akciji čišćenja lučkog područja u splitskoj Gradskoj luci.

Uz veterane dvodnevnoj ekološkoj akciji se odazvala i Lučka uprava Split.

Ravnatelj splitske Lučke uprave Vice Mihanović se zahvalio roniocima podsjetivši da je u tijeku ishodovanje certifikata kojim će to lučko područje postati Eko port.

Podsjetio je da su iz europskih fondova prethodno zamijenili rasvjetu u gradskoj Luci, a u tijeku je kupnja ekološke mobilne stanice pomoću koje će se u realnom vremenu mjeriti kvaliteta zraka, prenosi tportal.

– Imamo plan raspisati natječaj i tražiti koncesionara za novu zgradu Putničkog terminala; na tom cijelom potezu koji uključuje zgradu nekadašnjeg Dalmacijavina. Ne želimo sadržaje koji bi Luku dodatno zagušili, a u budućnosti bi imali javne sadržaje, no sve će ovisiti o koncesionaru koji će tu uložiti svoj novac – istaknuo je ravnatelj splitske Lučke uprave Mihanović.

Foto: Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade

Predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade Ćiro Ugrin izvijestio je da su u dva dana aktivno čistili po tri sata i iz morske dubine na području Luke izvukli raznu opremu s brodova, ali i jarbole, te ograde. Iz mora su izvukli tonu i pol krupnog otpada.

– U dva dana akcije smo očistili vezove 12 i 13 prema carinskom gatu i od veza broj osam do veza kod Svetog Nikole. Tu se radilo o dubinama od šest do osam metara. Imamo tri ronioca i na kopnu još troje do šestero ljudi. Akvatorij su nam gumenjakom osiguravali iz Ravnateljstva Civilne zaštite na čemu im zahvaljujemo, kao i Lučkoj upravi koja je dala dozvolu – istaknuo je Ugrin. Naime, tijekom akcije morali su se prilagođavati brojnim brodovima koji su uplovljavali i isplovljavali iz luke.

Predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade rekao je da im je to već druga eko akcija čišćenja podmorja.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.