>
  2 min. čitanja

“Kuća o batani” u sjedištu UNESCO-a

“Kuća o batani” u sjedištu UNESCO-a
Foto: Promo&Press

ROVINJ/PARIZ - “Kuća o batani - Casa della batana” sudjelovala je na sastanku UNESCO-ove otvorene međuvladine radne skupine održane u Parizu od 4. do 6. srpnja 2023.

Od 4. do 6. srpnja 2023. godine države potpisnice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i promatrači okupili su se u sjedištu UNESCO-a kako bi sudjelovali u Otvorenoj međuvladinoj radnoj skupini u okviru razmatranja šire provedbe članka 18. spomenute Konvencije.

Ustanova-Istituzione i Udruga-Associazione “Kuća o batani - Casa della batana” iz Rovinja-Rovigno ovoga je puta imala dvostruku ulogu, kao članica Izvršnog odbora UNESCO NGO Foruma gdje dr. Tamara Nikolić Đerić vrši dužnost zamjenice predsjednika i kao jedna od 33 dobrih praksi upisanih u UNESCO Registar.

Naime, članak 18. Konvencije iz 2003. se odnosi na programe, projekte i aktivnosti usmjerene na očuvanje žive baštine koji najbolje odražavaju načela i ciljeve Konvencije. Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" uvršten je u spomenuti Registar 2016. godine. Članak 18. se u najvećoj mjeri provodi upravo putem međunarodnog sustava popisa Konvencije, odnosno Registra dobrih praksi, no taj se registar nedovoljno koristi u usporedbi s Reprezentativnim popisom i Popisom hitne zaštite.

Dojmove sa sastanka s nama je podijelila stručna voditeljica Ekomuzeja, Tamara Nikolić Đerić: „Mogućnost sudjelovanja u radnim sastancima je iznimno važna jer su udruge vrlo često medijatori između zajednica i individualnih nositelja znanja i vještina i viših državnih, odnosno međunarodnih instanci koje provode Konvenciju. Za Batanu su ovakvi susreti još i važniji jer nam omogućavaju da dijelimo našu dobru praksu i inspiriramo druge zajednice, a kao akreditirana udruga pri Konvenciji, zajedno s kolegama iz cijelog svijeta sudjelujemo u kreiranju kulturnih politika od značaja za našu lokalnu zajednicu. Sastanak je bio iznimno dinamičan, a Forum nevladinih organizacija je prepoznat kao jedna od karika za snažniju implementaciju Članka 18. što nas kao aktivne članove iznimno veseli”.

Tijekom sastanka su donijete preporuke o kojima će se raspravljati na sastanku Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine od 4.-9. prosinca 2023. u gradu Kasane, Republika Bocvana.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.