2 min. čitanja

KRUŽNI SUSTAV PROIZVODNJE U Malostonskom zaljevu krenuo novi pristup uzgoju: "Alge i školjke zajedno su hit!"

KRUŽNI SUSTAV PROIZVODNJE U Malostonskom zaljevu krenuo novi pristup uzgoju: "Alge i školjke zajedno su hit!"
Foto: OPE Sveučilišta u Dubrovniku

Uzgoj školjkaša i algi zajedno, predstavlja jedan od pristupa koja spaja više vrsta organizama u jedinstven, kružni sustav proizvodnje.

Odjel za primijenjenu kologiju Sveučilišta u Dubrovniku krenuo je sa postavljanjem eksperimenta u sklopu BIOBASED projekta. Ovaj put fokus je na integriranoj marikulturi – mušule i alge (IMTA sustav) koje zajedno doprinose održivijoj i ekološki prihvatljivijoj proizvodnji hrane iz mora

Alge imaju velik potencijal kao održivi izvor hrane, bioaktivnih spojeva i biomaterijala, a njihovo uključivanje može značajno povećati ekonomsku i ekološku vrijednost uzgoja.

- U ovakvom sustavu školjkaši filtracijom uklanjaju organske čestice i pročišćuju vodu, dok alge koriste otpuštene hranjive tvari za svoj rast, čime se smanjuje ekološki otisak i poboljšava učinkovitost korištenja resursa u odnosu na zaseban uzgoj školjkaša.

Iako je uzgoj dagnji u Jadranu dobro razvijen, komercijalna proizvodnja morskih algi gotovo da ne postoji. Ovakav integrirani pristup zato predstavlja važan iskorak prema uvođenju algi u domaću akvakulturu.

U sklopu ovog projekta uspoređuje se različita raspodjela školjkaša i algi, a prati se i njihov utjecaj na prinos i biokemijski sastav algi, kao i na kondiciju, mikrobiom i transkriptom dagnji. Prema tome razvijaju se nova znanja u Malostonskom zaljevu, koja mogu unaprijediti zdravlje organizama, poboljšati održivost i otvoriti put budućnosti inovativne akvakulture u Jadranskom moru - pišu nam stručnjaci.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.