Uzgoj školjkaša i algi zajedno, predstavlja jedan od pristupa koja spaja više vrsta organizama u jedinstven, kružni sustav proizvodnje.
Odjel za primijenjenu kologiju Sveučilišta u Dubrovniku krenuo je sa postavljanjem eksperimenta u sklopu BIOBASED projekta. Ovaj put fokus je na integriranoj marikulturi – mušule i alge (IMTA sustav) koje zajedno doprinose održivijoj i ekološki prihvatljivijoj proizvodnji hrane iz mora
Alge imaju velik potencijal kao održivi izvor hrane, bioaktivnih spojeva i biomaterijala, a njihovo uključivanje može značajno povećati ekonomsku i ekološku vrijednost uzgoja.
- U ovakvom sustavu školjkaši filtracijom uklanjaju organske čestice i pročišćuju vodu, dok alge koriste otpuštene hranjive tvari za svoj rast, čime se smanjuje ekološki otisak i poboljšava učinkovitost korištenja resursa u odnosu na zaseban uzgoj školjkaša.
Iako je uzgoj dagnji u Jadranu dobro razvijen, komercijalna proizvodnja morskih algi gotovo da ne postoji. Ovakav integrirani pristup zato predstavlja važan iskorak prema uvođenju algi u domaću akvakulturu.
U sklopu ovog projekta uspoređuje se različita raspodjela školjkaša i algi, a prati se i njihov utjecaj na prinos i biokemijski sastav algi, kao i na kondiciju, mikrobiom i transkriptom dagnji. Prema tome razvijaju se nova znanja u Malostonskom zaljevu, koja mogu unaprijediti zdravlje organizama, poboljšati održivost i otvoriti put budućnosti inovativne akvakulture u Jadranskom moru - pišu nam stručnjaci.
Foto: OPE Sveučilišta u Dubrovniku
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev