4 min. čitanja

KRONOLOGIJA SLUČAJA TIJAT Zašto policija zataškava nasilje i gdje cure informacije prije nego dođu inspektori?

KRONOLOGIJA SLUČAJA TIJAT Zašto policija zataškava nasilje i gdje cure informacije prije nego dođu inspektori?
Foto: Google Maps / Foto: Maja Sever / Screenshot / Facebook

Prije nego li će nasilnici napasti novinarku Maju Sever i sutkinju i sutkinju i bivšu zamjenicu ministra pravosuđa Sandru Artuković, a policija to pokušala zataškati, fokusu javnosti promaklo je još nešto jako bitno, što treba spomenuti.

Nakon zatvaranja ilegalnog restorana na Tijatu od strane državnog inspektorata, ovih su dana tri djelatnika policije više sati pretraživali frizerski salon i pitanjima rešetali suprugu Ivice Franića koji je podnio tužbu DORH-u zbog nezakonite uzurpacije djedovine. Dakle čovjeka koji je upozoravao na nezakonitosti!

Prijetnje i zastrašivanja vijećnicima, zviždačima, novinarima

Nešto prije, u studenom 2020. godine, oporba je u gradskom vijeću Vodica pokušala održati sjednicu na temu Tijata. Meri Bandl Valeš gradska vijećnica Liste Našeg mista i kandidatkinja za gradonačelnicu na prošlim lokalnim izborima tvrdi da su na sjednicu pozvani zetovi pokojnog suvlasnika i investitora Darka Španje i njihov odvjetnik. Što ti ljudi, prvenstveno kao neovlaštene osobe, a kamoli sredstvo zastrašivanja imaju raditi na sjednici nekog gradskog vijeća?

- Vijećnici koji su se usudili javno govoriti o ovoj temi, pozvani su na obavijesne razgovore, bili su izloženi mobingu na poslu, pokušalo se utjecati na njihov gubitak radnih mjesta - tvrdi gđa Bandl Valeš. Također, svjedok koji nam je prvi ispričao o napadu na gđe Sever i Artuković prije dva dana, panično je nazvao nakon objave teksta našu redakciju i zamolio da njegovo ime izbrišemo, što smo i napravili.

I na adresu naše redakcije prošle godine je stiglo ljutito pismo odvjetnice vlasnika ovog ilegalnog objekta na Tijatu, tvrdeći da je tekst kojeg smo objavili prepun "neistinitih interpretacija, netočnih, tendencioznih i zlonamjernih  informacija". Nakon što smo joj pojasnili što propisuje Zakon o medijima i predočili dokaze za sve naše tvrdnje, a posebno službene nalaze inspekcija, nije nam se više nikad javila, iako smo tražili razgovor s vlasnicima.

Osim ovoga, dobili smo svjedočenja koja ćemo uskoro objaviti, o tome da su u ilegalnom restoranu redovito jeli bivša gradonačelnica Vodica, djelatnici Lučke kapetanije i brojni ljudi koji imaju utjecaj na provođenje zakona i zakonitosti. Ovo posebno zabrinjava.

Čak nam je i Šibensko-kninski župan Marko Jelić prije dva dana potvrdio da je vlasnik restorana bio kod njega i da je upoznat sa slučajem. Dakle, vlasnik ilegalnog restorana dolazi osobno kod župana, ne bi li rješavao nerješivo!?

Negdje informacije cure - Tko redovito dojavljuje dolazak inspektora?

Požalili su nam se iz Državnog inspektorata; kad god su poslali svoje ljude dolje, restoran bi bio zatvoren. Naposljetku, inspektori su se prošlog tjedna morali preobući u turiste, otići taxi boatom i uhvatiti vlasnike na djelu. Negdje informacije cure. Tko vlasnicima redovito dojavljuje dolazak inspektora?

Snimku dupkom punog restorana, u večer 31. srpnja, dakle nakon zatvaranja od strane inspektorata, objavio je dan poslije Morski HR.

Upravo tu situaciju je jutro poslije pokušala istražiti kolegica Maja Sever. Pa iako je tamo bila policija, napadači su upali na brod sa dvije žene, oteli im mobitel, derali se i prijetili. Umjesto da ih odmah privedu, policajci su savjetovali zataškavanje, a u službenom izvješću napisana je laž da je sve rješeno mirnim putem. Prava je istina zapravo da su na istom policijskom plovilu bili nasilnici i žrtve i da su žene u strahu klimale glavom potvrdno samo da to ludilo što prije završi.

Dosta prije, žalili su nam se i oni pošteni ugostitelji koji za razliku od ovih, svoj posao rade zakonito i njima skaču za vrat ako im pisoar nije dovoljno visoko od poda. Tvrde da su u više navrata policiju upozoravali na spoznaje o dostavi droge na Obonjan i druge otoke gdje se održavaju ljetni partiji i druge ilegalne ugostiteljske aktivnosti. Oni tvrde, a netko bi trebao to i istražiti, da policija za to zna. Jedan od njih nam je posvjedočio kako su mu policajci kazali "da je jako komplicirano to sa sudom i sa strancima i da im se ne isplati raditi prijavu".

Već dulje vrijeme rad šibenske policije i određenih institucija u pogledu ovog slučaja jako smrdi, a ako građani ne mogu osjetiti „sigurnost i povjerenje“, onda je vrijeme da plavce u Šibeniku posjeti Unutarnja kontrola Ministarstva unutarnjih poslova i da porezni obveznici koji ih plaćaju da rade svoj posao, dobiju odgovore.

Unutarnju kontrolu smo kontaktirali 2. kolovoza. Kazali su da im dojavimo i da građani dojave SVE spoznaje i sumnje koje imaju u rad policije. Pozivamo stoga građane da naprave isto - uputstva se nalaze OVDJE, a možete se javiti i u našu redakciju na mail: info@morski.hr.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Restoran na Tijatu otvorio, unatoč zabrani inspekcije! | | Morski HR
“Neviđenu bahatost pokazali su vlasnici restorana Spirito na otoku Tijatu kojeg je zatvorila inspekcija. Oni su nakon zabrane inspekcije, jednostavno opet otvorili i nastavili raditi.” Tako
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.